DOLAR 32,3845
EURO 35,2418
ALTIN 2.324,32
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Diyabet Nedir? Diyabet Belirtileri Nelerdir?

20.03.2020
A+
A-

Tam adı Diabetes Mellitus olan diyabet, Yunancada şekerli idrar anlamına gelir. Sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır. Kandaki şeker seviyesinin bu aralığın üzerine çıkması, genellikle diyabet hastalığına işaret eder. Diyabet hastalığı hakkında merak edilen her şeyi sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?

Halk arasında şeker hastalığı olarak tabir edilen diyabet, kandaki glukoz yani şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır. Farklı çeşitleri bulunan diyabet hastalığı, dünya üzerinde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alır. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sağlamış olduğu verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastası olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet bağlı oluşan sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyabet hastalığı, üç temel belirti ile kendini gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricindeki diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Halsizlik ve yorgunluk hissi Hızlı ve istemsiz kilo kaybı Bulanık görme Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi Yaraların normalden daha geç iyileşmesi Ciltte kuruluk ve kaşıntı Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDENLERİ NELERDİR?

Yapılan araştırmalar sonucunda şeker hastalığında, genetik ve çevresel nedenlerin birlikte rol aldığı sonucuna varılmıştır. Temelde Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak iki türü bulunan şeker hastalığında hastalığa sebep olan nedenler türlere göre farklılık göstermektedir.

Tip 1 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Bulantı Kusma Karın ağrısı Derin soluk alma Ağızda aseton kokusu Baygınlık hissi, dalgınlık Kilo kaybı Kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak: Sık ve bol idrara çıkma Sıvı kaybı Susama, ağız kuruması Ciltte kuruluk belirtileri görülebilir

Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Obezite (aşırı kilo) Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması İleri yaş Hareketsiz yaşam tarzı Stres Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tip 1 Diyabet (İnsüline Bağımlı Diyabet): Genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz kalması ya da hiç olmaması kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür.

Tip 2 Diyabet: Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda oluşan diyabet hastalığı türüdür.

Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): İleri yaşlarda görülen, otoimmün (bağışıklık sistemindeki çalışma bozukluğu nedeniyle vücudun kendi kendine zarar vermesi) kaynaklı Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türüdür.

Maturity Onset Diabetes (MODY): Erken yaşta görülen Tip 2 diyabet benzeri diyabet hastalığı türüdür.

Gestasyonel Diyabet: Hamilelik esnasında gelişen diyabet hastalığı türüdür.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Diyabet hastalığında tedavi yöntemleri, hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile beraber tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanmalıdır. Besinlerin içerdiğinde bulunan karbonhidrat değerine göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaştırılabilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanında çoğu zaman hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmak için veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içerir.

Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı taktirde kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, başta nöropati (sinir harabiyeti), nefropati (böbreklerde hasar oluşumu) ve retinopati (göz retinasında hasar oluşumu) olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olur. Bu sebeple eğer siz de diyabet hastalığına sahipseniz, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

İLİşKİLİ HABERLER Hamilelik Lekesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik Lekesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Halluks Valgus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Halluks Valgus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lyme Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Lyme Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Krup Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.