DOLAR 32,3605
EURO 34,9640
ALTIN 2.325,39
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Diş Ağrısına Kesin Çözüm Karanfil Yağı

14.10.2021
A+
A-

Diş ağrısı kişinin günlük hayatını oldukça etkileyen bir sağlık sorunudur. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp diş ağrısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Peki, diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısının kesin çözümü nedir?

Diş ağrısı kişinin günlük hayatını oldukça etkileyen bir sağlık sorunudur. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp diş ağrısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Diş Hekimi Sevgen Eralp diş ağrısına yönelik, ”Kısa zamanda erken teşhis ile tedavi edilir. Göreceli olmakla beraber, bu aslında iyi bir şeydir. Çünkü ağrı eşiğinin yüksek olduğu bireylerde, çürük ilerler ama kişi çok az bir sızı hisseder. Tedavisini, müsaitlik durumuna göre erteler. Fakat uzun süre ertelenen tedavi sebebiyle, çürük aşırı ilerlemiş olabilir. Bir gece aniden başlayan zonklama şeklinde ağrılar başlar ve ağrı eşiği ne kadar yüksek olursa olsun, gece başlayan diş ağrısı hemen herkeste aynı şekilde etki yapar ve maalesef hiç de hayırlı değildir.” diye belirtti. 

ACILARIN GECE ARTMASININ SEBEBİ HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

Hekim Eralp,  gece şiddetlenen diş ağrısı için şunları kaydetti: ”Aslında ağrı kavramının geneline baktığımızda, sadece diş ağrısı değil, vücutta meydana gelen bütün değişikliklerin acısı gece çıkıyor. Gece, gün ışığından faydalanma olmadığı için saat 03.00 civarında, gün ışığından aldığımız fayda tamamen bitiyor. Vücutta hormonal değişiklikler başlıyor. Vücut metabolizması, bazal metabolizma dediğimiz en düşük seviyeye iniyor. Uyurken, vücuttaki tek aktivite, hücrelerde yenilenme ve iyileşme oluyor. Kan hücreleri, problemli bölgelere hücum ederek, yaraları onarmaya ve hücreleri yenilemeye çalışıyor. Aslında buraya kadar her şey sistemin ne kadar güzel çalıştığını hatırlatıyor insana. Ama sorun şu ki; vücut bazal metabolizmaya geçtiğinde, dişlerimizde var olan bir çürüğü ya da dişetlerimizde var olan bir iltihabı onarmaya çalışırken, problemli bölgenin etrafında, iyileştirici kan hücrelerinin miktarı oldukça artıyor ve o bölgede bir basınç ağrısına sebep oluyor. İşte bu diş ağrısı, kemik içinde sıkışan hücrelerin yaptığı basınç ağrısı, gecenin bir yarısı herkesi uyandırıyor. Gece yarısı başlayan diş ağrısına çözüm olarak, en doğrusu bir sağlık kuruluşunun acil bölümüne gitmek olacaktır.”

AĞRIYA DİŞE SAKIN BUNLARI YAPMAYIN!

Eralp halk arasında uygulanan yöntemlere değinerek, ”Halk arasında bilinen, diş üzerine aspirin, sarımsak, kolonya gibi maddelerin konulması, diş ağrınıza tam bir çare olmayacağı gibi, çevre yumuşak dokulara da zarar verecek ve ikincil ağrılara sebep olacaktır. Kısa zamanda doktora gidemiyorsanız ve yüzünüzde şişlik oluştuysa, şişen bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Soğuk ağrıyı da bir miktar azaltacaktır. Ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz. Fakat ağrı kesicilerin etkisi kısa süre sonra geçecek ve ağrı tekrar başlayacaktır. Gözle görülen bir çürük var ise, çürük üzerinde yemek birikintisi olmadığından emin olmak için dişlerinizi fırçalamanızı ve o bölgeyi temizlemenizi tavsiye ederim.” diye uyarılarda bulundu.

DİŞ AĞRISINA DOĞAL ÇÖZÜM KARANFİL YAĞI

Diş ağrısına karşı en iyi doğal yöntemin karanfil yağı olduğunu söyleyen Eralp, ”Çürük diş içerisine yemek artığı kaçtığı zaman ağrınız oldukça artacaktır. Bunun dışında, evinizde bulunması az ihtimal de olsa, karanfil yağı diş ağrınıza iyi gelecektir. Küçük bir pamuğa karanfil yağı dökerek, çürük dişinizin üzerine koyarsanız, diş ağrınız hafifleyecektir. Karanfil yağını uygularken çevre yumuşak dokulara zarar verebileceğinden,  sadece diş üzerine uyguladığınızdan emin olmanız gerekir. Dişinizde bir ağrı hissettiğiniz zaman, en doğrusu diş hekiminizi ziyaret etmektir. Uygun bir anestezi ile ağrı tamamen bloke edildikten sonra, gerekli tedaviler yapılabilir. Sonrasında da ağrınızın tekrarlaması beklenmez.” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.