DOLAR 32,2642
EURO 34,7360
ALTIN 2.405,71
BIST 10.298,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 20°C

Dinozorları Yok Eden Göktaşı ile İlgili Yeni Bir Teori Ortaya Atıldı

15.02.2021
A+
A-

Harvard’ın tartışmalı fikirleriyle bilinen astronomu Avi Loeb ile astrofizik öğrencisi Amir Siraj, Scientific Reports’ta yayınladıkları yeni bir çalışmada dinozorların Dünya üzerindeki hakimiyetini sona erdiren göktaşı ile ilgili yeni bir teori ortaya attılar. 

Buna göre Dünya’ya çarparak dinozorların sonunu getiren göktaşı sanıldığı gibi Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı’ndan değil, Güneş Sistemi’nin kıyısındaki Oort Bulutu’ndan geldi ve bu tip göktaşlarının Dünya’yı uğrama sıklığı sandığımızdan çok daha yüksek.

Jüpiter, göktaşının Dünya’ya çarpmasından sorumlu olabilir

kuyruklu yıldız

Söz konusu göktaşının nereden geldiğini hesaplamak için istatistiksel analiz ve yerçekimi simülasyonlarından faydalanan ikili, Oort Bulutundaki göktaşlarının Güneş Sistemi’nin içine doğru ilerlerken Jüpiter ve Güneş’in kütle çekim etkisiyle felaketle sonuçlanan bir yola girebildiklerini tespit etti.

Jüpiter’in kuyruklu yıldızları Güneş’e çok fazla yaklaştırabildiğini ifade eden Siraj, bu kuyruklu yıldızların Güneş’in etkisiyle parçalanabileceğini ve bu parçaların da Dünya’ya çarpabileceğini belirtiyor. Araştırmaya göre bu senaryonun gerçekleşme ihtimali sanılandan çok daha yüksek ve dinozorların büyük yok oluşuna neden olan göktaşı çarpmasının nitelikleriyle de uyuyor. Loeb’e araştırmanın dinozorları neyin öldürdüğünden ziyade uzaydaki doğal “trafiği” anlamaya odaklandığını belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.