DOLAR 32,2622
EURO 34,7632
ALTIN 2.410,75
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Dinozorlar geri mi dönüyor?..

19.01.2023
A+
A-

Independent Türkçe’nin haberine göre titanozor adı verilen iri dinozorlara ait olduğu anlaşılan 256 fosilleşmiş yumurtanın analizi, dinozorların üreme biçimlerine dair önemli ipuçları veriyor.

Araştırmacılar, bu yumurtaların Latince adları Megaloolithus ve Fusioolithus olan dinozor cinslerine ait olduğunu belirledi.

Bunlar, 65 milyon yıl önceki göktaşı çarpmasına kadar Hindistan’da yaşadığı bilinen titanozor gruplarıydı.

Yumurtalar kumtaşlarının içine gömülmüş vaziyetteydi.

Kumtaşı örneklerinin analizi, yumurtaların bırakıldığı sırada o çevrenin ıslak bir bataklık olduğunu ve yuvaların muhtemelen bir göletin yakınında yer aldığını gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi Plos One’da yayımlanan araştırmanın en dikkat çekici bulgusu ise yumurta içinde yumurta barındıran fosillerdi.

Bunlar, birden fazla kabuk katmanına sahip veya diğer yumurtaların içinde oluşmuş yumurtalardı.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Harsha Dhiman, “En şaşırtıcı keşif, yumurta içinde yumurtanın görüldüğü, ‘ovum-in-ovo’ adını verdiğimiz patolojik bir durumdu” diye konuştu:

Bu tür yumurtalar şimdiye dek sadece kuşlarda görülmüştü.

Bu yumurtaların genellikle hayvanlar stres altındayken ortaya çıktığı biliniyor. Ayrıca bunların tespiti, titanozorların da modern kuşlar gibi sırayla yumurta ürettiğini gösteriyor.

Dr. Dhiman, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu keşiften yola çıkarak titanozorların kuşlar gibi sıralı bir şekilde yumurtlamış olabileceğini varsayıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.