DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Dijital Göz Hastalığına Dikkat

30.07.2020
A+
A-

Uzun süre telefona bakan gözlerde istenmeyen rahatsızlıklara neden olabileceğini beirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, gözlerde oluşabilecek dijital göz yorgunluğuna dikkat çekti.

AKILLI TELEFON KULLANIMI GÖZ YORUYOR

Op. Dr. Adnan İpçioğlu, dijital göz yorgunluğunun dizüstü tablet, masaüstü ve cep telefonu gibi teknolojik cihazlara çok bakmaya bağlı olarak gelişme gösterdiğini söyleyerek, ‘Birçok kişide görülen bu hastalık, günde 3 saat veya daha fazla zamanını dijital cihazların başında ya da birden fazla cihazın karşısında zaman geçirmek hem zaman kaybına hem de göz rahatsızlarına sebebiyet veriyor. Bilgisayar kullanmak zorunda kalan erişkinlerin ekserisi bu dijital hastalığa yakalanmaktadır. Dijital göz yorgunluğunun en büyük sebeplerinden bir tanesi bilgisayar karşısında gözün ekranı netleştirmek için yaptığı uyumdur. İnsan gözü yakın objeleri netleştirmek için uyum yapar. Bu uyum esnasında ise, göz merceğindeki kaslar kasılır ve mercek kalınlaşır. Değişen ışık gücüne göre göz bebeği ufalmaya ya da genişlemeye başlayabilir’ diye konuştu.

Gözlerde oluşan yanma hissi, batma ve bulanık gibi etkenlerin görülme nedenlerinden biri de bilgisayar ekranına bakarken gözleri çok fazla kırpmaktan kaynaklı olarak gerçekleşir. Normalde bir kişi dakikada ortalama 25 kez gözlerini kırparken bilgisayar karşısında bu sayı olduğundan fazla artış göstermektedir. Gözlerde oluşan bu problemlere karşı açıklamalarda bulunan Op. Dr. Adnan İpçioğlu, ‘Ekrana bakarken gözlerimizi kırpmak ve suni gözyaşı damlası kullanmak yararlı olabilir. Bunlar basit bir yöntem olarak gözükse de gözün ıslanması için son derece önemlidir’ açıklamasında bulundu.

Dijital göz yorgunluğundan en az etkilenmek için dikkat edilmesi gereken unsurlara da değinen Op. Dr. Adnan İpçioğlu, ‘Bilgisayar ekranı göz hizasında olmalıdır, ekrana çok yaklaşılmamalı belli bir mesafeden bakılmalıdır. Uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları

Yenidoğanlardaki Göz Hastalıklarına Dikkat! Bebeklerde Hangi Göz Hastalıkları Görülür?

Yenidoğanlardaki Göz Hastalıklarına Dikkat! Bebeklerde Hangi Göz Hastalıkları Görülür?

Göz Hastalıkları Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz Hastalıkları Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzmanlar Kırmızı Göz Hastalığına Karşı Uyarıyor

Uzmanlar Kırmızı Göz Hastalığına Karşı Uyarıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Akıllı Telefona Sahip Çocukları Bekleyen Tehlikeler

Akıllı Telefona Sahip Çocukları Bekleyen Tehlikeler

Evinizi Daha Akıllı Hale Getirebilecek 6 Mükemmel Mutfak Aleti

Evinizi Daha Akıllı Hale Getirebilecek 6 Mükemmel Mutfak Aleti

Akıllı Telefonlarımızı Kullanırken Hepimizin Yaptığı Hatalar

Akıllı Telefonlarımızı Kullanırken Hepimizin Yaptığı Hatalar

Akıllı Telefonlarda Coronavirüs Tehlikesi

Akıllı Telefonlarda Coronavirüs Tehlikesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.