Dijital Bağımlılıkla Mücadelede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Stratejileri
Dijital bağımlılıkla mücadelede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın benimsediği stratejiler, ailelerin ve toplumun dijital sağlığını korumak için önemli adımlar sunmaktadır. Bu içerikte, bakanlığın uygulamaları ve önerileri ele alınmaktadır.
Dijital Bağımlılıkla Mücadele ve Aileyi Güçlendirme Vurgusu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Bakanlık olarak geçtiğimiz mayıs ayında açıkladığımız Aile Eylem Planı’nda dijital bağımlılıkla mücadeleye önemli bir yer verdik. Bu mücadelemizi daha etkili bir şekilde sürdürebilmek adına Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında bağımlılıkla mücadeleye yönelik bir kurul oluşturuyoruz. Bu kurulda Milli Eğitim, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarımız da yer alacak,” şeklinde konuştu.
AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, parti genel merkezinde ’19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’ dolayısıyla bir program gerçekleştirdi. Bu programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Hasan Basri Yalçın ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bakan Göktaş, burada yaptığı konuşmada bakanlık olarak sosyal politikalarının merkezinde ailenin korunması ve güçlendirilmesi hedefinin bulunduğunu vurguladı. “Bu yıl ilk defa Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı ile belirlediğimiz çalışmalarımızı duyurduk. Ekonomik, siyasi ve toplumsal hayata aktif katılım için kadın-erkek eşitliğine öncelik verdik. Geçmişte olduğu gibi bugün de kadınları, güçlü Türkiye’nin inşasında önemli birer aktör olarak görüyoruz. Bu anlayışımızı Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile ulusal politikalarımızın temel unsurlarından biri haline getirdik,” dedi.
Bakan Göktaş, “Aileyi ve toplumu tehdit eden her türlü şiddete karşı ‘sıfır tolerans’ ilkesini benimsedik. Şiddet mağdurları ve failleri için yürütülen çalışmalarımızla bu döngüyü kırma kararlılığındayız. Ülkemizde aktif olan 82 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, 112 Kadın Konukevi, KADES uygulaması ve Alo 183 Şiddetle Mücadele Hattı ile şiddetle etkin bir mücadele yürütüyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bağımlılık Türlerinin Artışı
Daha sonra bağımlılıkla mücadele konusuna değinen Göktaş, “Gelişen dijitalleşme ile birlikte bağımlılık türlerinin her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Artık bağımlılık denilince akla sadece madde, sigara ve alkol bağımlılığı gelmiyor. Son dönemlerde özellikle dijital ve oyun bağımlılığı, çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Şiddet içerikli dijital oyunlar, çocukların ve ergenlerin gerçeklik algısını değiştirebiliyor. Dijital oyunlar, gençlerimizin radikal süreçlere dahil olmasına zemin hazırlayan bir araç olarak kullanılabiliyor,” şeklinde konuştu.
Bakan Göktaş, dijital bağımlılıkla mücadele konusundaki kararlılığını vurgulayarak, “Aile Eylem Planı’mızda yer verdiğimiz dijital bağımlılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Ayrıca RTÜK ile iş birliği içerisinde dijital bağımlılığa yönelik farkındalığı artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu bağımlılıklarla mücadele yöntemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi daha etkin hale getirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında bağımlılıkla mücadeleye yönelik bir kurul oluşturuyoruz. Bu kurulda bağımlılık sorununu tüm yönleriyle ele alacağız,” dedi.
Göktaş, sosyal hizmetlere erişimi artırmak adına yeni bir hizmet modeli tasarladıklarını belirtti. “Mahalle odaklı sosyal hizmet modelimiz ile yerelde çıkaracağımız sosyal risk haritaları ile her mahallenin potansiyeline uygun çalışmalar yürüteceğiz. Toplumun tüm kesimleri için yürüttüğümüz özel çalışmalarla hizmet yelpazemizi genişletmeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
Yalçın: Türkiye, Bir Uyanış İçinde
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika