DOLAR 32,5991
EURO 34,7588
ALTIN 2.499,68
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Devasanın Yanında Anlamsız Kaldığı, Tam 12 Yılda Çekilen Eşsiz Samanyolu Galaksisi Fotoğrafı

21.03.2021
A+
A-

İçinde bir kum tanesinden bile daha küçük yer kapladığımız Samanyolu Galaksisi, çekilen her fotoğrafını ve çizilen her resmini görüşümüzde bizi büyülüyor. Fakat bugün göreceğimiz kareler, daha önce gördüğümüz karelerin birçoğuna göre üzerinizde daha büyük bir etki yaratıyor.

Finlandiyalı astrofotoğrafçı JP Metsavainio, ardımızda bıraktığımız 12 yılı aşağıda göreceğimiz fotoğrafı oluşturmak için harcadı. 2009 – 2021 yılları arasında toplamda 1.250 saatlik poz süresiyle elde edilen görüntü, 234 bağımsız mozaik parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Fotoğraf, tam haliyle 1,7 gigapiksel çözünürlüğe ve 100.000 piksel genişliğe ulaştı.

İşte ortaya çıkan o büyüleyici görüntü:

samanyolu

Fotoğrafın tam halini görmek için tıklayın.

Yukarıda gördüğümüz kare, galaksimizin Taurus (Boğa) takımyıldızından Cygnus takımyıldızına kadar olan bölümünü gösteriyor. Fotoğrafta gördüğümüz renklerden yeşil hidrojene, kırmızı sülfüre ve mavi oksijene işaret ediyor. Fotoğrafın oluşturulmasını sağlayan parçaların nasıl bir araya getirildiğiyse şu fotoğrafta net bir şekilde görülebiliyor:

samanyolu

Fotoğrafın tam halini görmek istemiş olsanız bile bu fotoğrafın ne kadar net bir fotoğraf olduğunu kavrayamamış olabilirsiniz. Buna yardımcı olmak için fotoğrafın sol alt köşesinde bulunan California Nebula’yı aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki fotoğrafta 20 milyona yakın yıldızın görülebildiğini de ifade edelim.

samanyolu

Oluşturulan fotoğrafın sol alt kısmında yer alan görüntünün büyütülmüş hali.

Fotoğrafın arkasındaki teknik detaylar:

astrofotoğrafçılık

JP Metsavainio, oluşturduğu göz alıcı fotoğrafın sahne arkasını da anlatmaktan kaçınmadı. Fotoğrafçı, 12 yıl boyunca çeşitli araçlarla çekim yaptı. Bu araçlar araasında Meade LX200 GPS 12″ teleskop, Canon EF 200mm f/1,8 kamera optiği, Apogee Alta U16 ve Tokina AT-x 200mm f/2,8 kamera gibi donanımlar yer aldı. Kendisinin çekim yaptığı donanımların bir kısmını da yukarıda görebilirsiniz. Detaylı liste içinse bu bağlantıya tıklayarak kendi blogunu ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.