DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Son Steam Raporlarına Göre AMD, Intel’in Pazar Payını Alıyor

04.12.2020
A+
A-

Çok uzun yıllar boyunca Intel, işlemci pazarını adeta tek başına elinde tuttu. Hatta bir dönem insanların aklına başka bir işlemci üreticisi adı gelmiyordu. Ta ki AMD yeni mimarisiyle ortaya çıkana kadar.

Son yıllarda AMD hem sunucu pazarlarında hem de bireysel müşterilere yönelik ürünlerde Intel’i oldukça zorlamaya başladı. Intel pazar payı anlamında sektörün tartışmasız lideri olsa da şimdiye kadar tek başına yediği pastayı artık AMD ile paylaşmaya başlamış durumda. Steam’in son araştırması da bu durumu kanıtlıyor.

Kullanıcılar AMD’ye geçiyor

amd intel

Geçtiiğimiz Eylül ayında, AMD’nin payı ilk defa %25’in üzerine çıkmıştı. Steam kullanıcı veritabanından gelen güncel rakam ise %26,51 olarak açıklandı. Geçen yıldan bu yana firmanın payı %6 yükselirken Intel’in payı da aynı oranda düştü. 

AMD’nin yaşadığı bu yükseliş aslında pek de sürpriz sayılmaz. Ryzen işlemciler hali hazırda Intel işlemcilerden daha iyi fiyat performans oranına sahip. Intel 14 nm Rocket Lake serisini satışa sunmaya hazırlanırken AMD ise 7 nm Ryzen 5000 serisi ile öne geçti. Firmanın 5 nm Zen 4 çipleri ise 2021’de gelecek.

GPU pazarında ise AMD’nin payı çok da değişmedi ve %16,5’te kaldı. Yine de geçen yıla göre %1’lik de olsa bir artış yaşandı. Pazarın hakimi ise hiç de şaşırtıcı olmayan şekilde Nvidia oldu. GTX 1060 ise en popüler kart olmaya devam etti.

AMD yukarıya baskı uyguluyor

amd

Nvidia’nın RTX 3000 serisi grafik işlemcileri Steam listelemelerine ilk kez girmeye başladı. Kartın payı yüzde 0,23 olarak açıklandı. Genel tabloda AMD’nin en popüler GPU’su ise AMD Radeon RX 580 oldu ve %2,14 kullanım oranına erişti.

Genel olarak baktığımızda ise AMD ürünlerinin daha üst sıralara baskı yaptığını ve pazarda agresif bir yaklaşım izlediğini görüyoruz. Bu durumun faydası şirketlerden çok teknoloji severlere olacaktır. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.