DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

DEÜ Tıp Fakültesinde Canlı Cerrahiyle Menisküs Nakli ve Kök Tamiri Sempozyumu

DEÜ Tıp Fakültesi’nde Canlı Cerrahiyle Menisküs Nakli ve Kök Tamiri Sempozyumu—son gelişmeler, uzman görüşleri ve klinik uygulamalarını keşfedin.

28.02.2026
A+
A-

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi’nin düzenlediği sempozyum kapsamında, menisküs kök tamiri ile menisküs transplantasyonu ameliyatları aynı bilimsel çerçeve içinde canlı cerrahi olarak gerçekleştirildi. DEÜ Tıp Fakültesi ile Türkiye Spor Yaralanmaları Derneği Menisküs Kurulu işbirliğinde Dekanlık Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, spor yaralanmalarında güncel tedavi yaklaşımları ele alındı.

Sempozyumun başkanı olan Doç. Dr. Lokman Kehribar, AA muhabirine değerlendirmesinde spora artan ilginin beraberinde yaralanmaları da yükselttiğini belirtti. Türkiye’de menisküs naklinin sınırlı sayıda merkezde yapıldığına dikkat çekti ve bazen diz içindeki menisküs dokusunun onarılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Böyle durumlarda menisküsün tamamen çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kehribar, aşırı parçalı ve onarılamayacak durumdaki menisküslerin, uygun ölçüde seçilen dokularla nakil yoluyla tedavi edilebildiğini vurguladı. “Bu operasyonlar deneyim ve bilgi gerektirir; doğru menisküsün bulunması büyük önem taşır. Kullandığımız dokular kadavradan elde edilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır. Eksi 80 derecede saklanır. Hasta geldiğinde sağlam dizin MR’ı çekilir ve 3 boyutlu haritalandırma yapılır; ölçüm alındıktan sonra stoklardan uygun menisküs bulunup, soğuk zincirde hastaya transfer edilerek ameliyata alınır.”

DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, üniversite hastanesinde görevli öğretim üyelerinin önemli cerrahi işlemlere imza attığını ve menisküs naklinin bunlardan biri olduğunu kaydetti. DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Bayrak ise sempozyumun bilimsel değerine vurgu yaptı.

Programın ilk bölümünde uzman hekimler güncel teknikleri paylaştı. İkinci bölümde ise Türkiye’de ilk kez aynı sempozyum çatısı altında menisküs kök tamiri ve menisküs transplantasyonu ameliyatları canlı olarak yayınlandı ve katılımcılar cerrahi süreçleri eş zamanlı olarak izleme imkanına kavuştu.

Kaynak: AA / Tezcan Ekizler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.