Deprem Bölgesindeki 172. Minare: Hasan Yazıcı’nın Taşıdığı Miras ve Huzur
Deprem bölgesindeki 172. minarenin Hasan Yazıcı’nın mirası ve huzurunu gün yüzüne çıkaran özgün keşif: dayanışma ve mimari mirasın öyküsü.
Depremlerin en ağır günlerinde bile Gaziantep, Malatya ve Kahramanmaraş gibi illerde yaptığı minarelerle adını duyuran Rizeli ustamız Hasan Yazıcı, Tunceli hariç Türkiye’nin tüm illerinde minarelerin yükselmesine öncülük etti. Malatya’da depremden ağır hasar gören ve daha sonra Giresunlu iş insanı Hamit Karaoğlanoğlu tarafından Sait Ağa Cami’nin minaresinin yapımını üstlenen Yazıcı, şu anda 172. minaresinin iskelesini söküyordu.
DEPREM İLLERİNDE YAPTIĞI 15 MINAREDEN BİRİ DAİMİ SAĞLIKLA AYAKTA Usta, 46 yıllık mesleğini babasından devraldı ve bugün 60 yaşında olmasına rağmen Türkiye’nin pek çok ilinde minare üretme ve tamamlama işlerini başarıyla sürdürdü. Deprem öncesi, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgelerinde 15 minare inşa eden Yazıcı’nın eserlerinden hiçbiri depremde zarar görmedi. Deprem sonrası ise Adıyaman’da dördüncü minaresini tamamladı.
“BİZ ÖLECEĞİZ AMA BU ESERLER KALACAK” Yazıcı, minare yapmanın kendisine verdiği hazzı şu sözlerle dile getiriyor: Bu mesleğe 46 yıl önce babamın yanında çırak olarak başladım; o günlerden bugüne geldik. Şu an 60’ım, ancak Türkiye’de benim yaşımdaki bir başka kişi aktif olarak bu işi elleriyle yapmıyor. Bazı yerlerde minareler başka ustalara, çıraklara yaptırılıyor. Tunceli dışında hemen hemen her ilde, ilçe ve köylerinde bu sanatı sürdürüyoruz; şu an 172. eseri tamamladık. Depremden sonra dört minare daha yaptık; deprem öncesi 15 minarelik çalışma sonunda hiçbirinin hasar görmemesi beni mutlu ediyor. Bu işin en büyük huzuru, maddi olmayan bir kalıcılık bırakabilmek.
“GÜZEL MÜZAKERE İÇERİSİNDEYİZ” Mehmet Akif Mahalle Muhtarı Abdullah Dağ ise şöyle konuştu: Bu süreçte ustamız Hasan Usta’nın yanındayız ve kendisiyle güzel bir iletişim içindeyiz. İki yaşlı kardeşiyle birlikte, şu gördüğünüz devasa minarenin inşasını tamamladılar; kendileriyle sürekli dayanışma halinde çalışıyoruz.
Kaynak: Ensonhaber