DOLAR 32,3151
EURO 35,0957
ALTIN 2.298,67
BIST 9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Deprem Bilimci: İzmir Depremindeki Enerji 35 Atom Bombası Gücündeydi

01.11.2020
A+
A-

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün İzmir’de 6.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Bu depremin açıklanandan daha büyük olduğunu, hatta 7 büyüklüğünde olduğunu söyleyen uzmanlar, can ve mal kaybına neden olan depremle ilgili önemli verileri de açıklamaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, Seferihisar açıklarındaki gerçekleşen depremin büyüklüğünün 7 olduğunu söyledi. 

Habertürk’ten Alper Uruş’un sorularını yanıtlayan Ercan, depremin büyüklüğünün açıklanandan neden farklı olduğunu da açıkladı. Prof. Dr. Ercan, “Öncelikle depremin büyüklüğü 7. Neden 7 onu söyleyeyim. Bir depremin büyüklüğü meydana geldiği ülkede doğru olarak bulunamaz. Bunun için en az, 600 kilometre uzaklıktaki deprem ölçüm sistemlerini kullanmanız gerekiyor. Kural budur. O nedenle daima yurt dışındaki değerler dikkate alınır. ABD bizden 10 bin km uzakta ve 7 diyor. Ruslar 7 diyor. Yunanistan 7 dedi ve Kandilli 6.9 olarak ifade etti ki bu veri doğrudur. Bu deprem 6.6 değil 7 büyüklüğünde bir depremdir.” şeklinde açıklama yaptı. 

İzmir’deki depremin yıkım gücü 9

Seferihisar açıklarında meydana gelen ve bir tsunamiye de neden olan depremin yıkım gücünün 9 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Benim yaptığım hesaplamalar bu yönde. Depremin ardından ortaya çıkan enerjiyi ise halkımızın daha rahat anlaması için 35 atom bombası olarak belirtebiliriz” dedi. 

Bu deprem İstanbul’da yaşansaydı nasıl olurdu?

Prof. Dr. Ercan’ın açıklamalarına göre bu depremin Ege Denizi’nde gerçekleşmesi bir nevi şans oldu. “Bu deprem İstanbul’un çok yakınında olsa, on binlerce kişinin ölümünden söz ederdik. Yine bu deprem İzmir’in içinde olsaydı, yine on binlerce cana mal olurdu.” diyen Ercan, ”Çünkü İzmir’de metrekareye 1750, İstanbul’da ise 2576 kişi düşüyor. Türkiye ortalaması ise 85. O nedenle depremlerin ölümcüllüğünün İstanbul açıklarında olması durumunda ciddi boyutlarda olabileceğini belirtmek gerekir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.