DOLAR 32,2140
EURO 34,7146
ALTIN 2.450,75
BIST 10.315,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Dalış Hastalıkları – Nitrojen Narkozu

19.07.2020
A+
A-

Dalış hastalıklarının sebebi basınçtır. Basınç kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Dalış hastalıkları vücutta sıkışmaları meydana getirir. Kulak sıkışması, dış kulak sıkışması,orta kulak sıkışması, iç kulak sıkışması, kulak zarı yırtılması, denge kaybı (vertigo), sinüs sıkışması, akciğer sıkışması, atardamar gaz tıkanması, maske altındaki yüz bölgesinin sıkışması, karbondioksit zehirlenmesi, karbonmonoksit zehirlenmesi, azot narkozu, oksijen zehirlenmesi, pulmoner barotravma, hava embolisi, mediastinel amfizem, subcutan amfizem, pnömotaraks, mide barsak travması, diş sıkışması, dekompresyon (vurgun) hastalığı, disbarik osteonekroz, nitrojen narkozu gibi  dalış hastalıkları meydana gelebilir. Sualtında oluşabilecek basınç hakkında dalış yapan kişinin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu konuda eğitimli kişiler su altında kendilerini dengede tutmayı bilirler. Nitrojen narkozu dalış derinliğini belirleyen etmenlerden biridir. Derinlik sarhoşluğu diye tanımlanan nitrojen narkozu aletli derin dalışlarda meydana gelen bilinç bozukluğudur. Nitrojen narkozu geri döndürülebilir cinsten bir bilinç bozukluğudur. 30 metreden daha derine dalışlarda gözlemlene bilen rahatsızlık bazı durumlarda 30 metreden daha az derinlerde bile karşılaşılabilecek bir durumdur. Derinlik arttıkça solunan gazların etkisi artar ve dalış yapan kişiye zarar verir. Nitrojen narkozunun belirlenmiş bir tedavisi yoktur.

Nitrojen narkozu nedir?

Nitrojen narkozu derinlik sarhoşluğu da denilen bir bilinçaltı bozukluğudur. Nitrojen insan tarafından kullanılmayan bir gazdır. Vücuttan azılması oldukça yavaştır. Derin dalışlarda bu gaz dalış yapanları etkiler ve sarhoşluğa sebep olur. Bu nitrojen narkozunda ortaya çıkan gaz genelde beyinle etkileşim gerçekleştirir ve bu durum sarhoşluya sebebiyet verir. Dalış sırasında bu tip gazları soluyan dalış yapan kişide sarhoşluklara neden olur. 30 metreden daha derine dalışlarda genelde görülen bir durumdur. Bazı durumlarda 20 metrede de görülebilmektedir. Ama hangi aralıkta dalış yapan kişiyi etkileyeceği bilinemez.

 Nitrojen narkozu belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi, mutluluk hissi, aşırı tepkiler, coşku sevinç hisleri, kaygı bozuklukları gibi belirtileri mevcuttur. Nitrojen narkozunun tedavisi henüz belirlenememiş olduğu için bu konuda dikkatli olmakta fayda var.

30 metre anlık hafıza kaybı.

30-50 metre Gülme nöbetleri aşırı tepkiler verme.

50 metre uyku hali

50 -70 metre aşırı konuşkanlık ve saldırganlık

70 metre entellektüel becerilerde bozulmalar meydana gelmesi.

70-90 metre uyarılara geç cevap verme

90 metre zeka kaybı

90 metre bilinç kaybı ölüm meydana gelebilmektedir.

Nitrojen narkozundan kimler etkilenir ?

Nitrojen narkozunun etkileri kişiden kişiye değişir. Deneyimli dalışçılar nitrojen narkozu durumunda bu durumu yönetir ve nasıl başa çıkacağını bilir. Yeni dalış yapmaya başlayan kişiler yanında dalış eğitmenleriyle dalmalıdırlar. Nitrojen narkozu önemli bir sorundur bu durumu uzman kişiler kolaylıkla yönetebilirler.

Nitrojen narkozunu etkileyen faktörler nelerdir ?

Karbondioksit etkisi, hızlı dalışın etkisi, kişisel farklılıklar ve tolerans gibi sebepleri vardır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.