DOLAR 32,5998
EURO 34,8045
ALTIN 2.495,11
BIST 9.480,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Af Örgütü 17 Bin Sağlık Çalışanının Kovid-19’dan Ö…

06.03.2021
A+
A-

Uluslararası Af Örgütü diğer örgütlerin verilerini inceleyip bir araştırma başlattı. Araştırmada özellikle pandeminin başından bu yana hayatlarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarının durumuna vurgulama yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü, Kamu Hizmetleri Enternasyonali  ve Dünya Küresel Sendikalar Birliği’nin yaptığı araştırmalara göre, üç kurumun 70’ten fazla ülkede hükümetlerin, sendikaların, medyanın ve sivil toplum örgütlerinin yayınladığı verileri inceleyerek hazırladığı rapor yayımlandı. İncelemede, özellikle pandeminin başından bu yana hayatlarını tehlikeye atan sağlık çalışanlarının durumuna vurgulama yapıldı.

HER 30 DAKİKADA BİR SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBEDİYOR

Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn yaptığı bilgilendirmede, ‘Her 30 dakikada, bir sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi hem bir trajedi hem de bir adaletsizliktir’ şeklinde konuştu.

‘Hayat kurtarıcı aşılar için sağlıkçılara öncelik vermenin zamanı geldi” diyen Cockburn ayrıca “Peru’daki bir sağlık çalışanının Birleşik Krallık’taki bir doktor kadar korunmasını sağlamak için aşı erişiminde yaşanan devasa küresel eşitsizlikleri ortadan kaldırmak üzere acilen adım atılmalıdır’ dedi.

SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ SALGINDAN ÖLME OLASILIĞI ÜÇ KAT FAZLA

Uluslararası Af Örgütü raporunda birçok ülkede sağlık çalışanlarının görmezden gelindiğini öne sürdü.

Örgüt, ‘Bugüne kadar ABD’de en az bin 576 huzurevi çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. 2020’de Birleşik Krallık’ta 494 sosyal hizmet çalışanı öldü. Birleşik Krallık hükümetinin resmi verileri, huzurevleri ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışanların Covid-19’dan ölme olasılığının tüm çalışan nüfusa kıyasla üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor’  dedi.

AŞI UYGULAMALARINDAKİ ADALETSİZLİK

Üç kurumun incelemesinde en çok dikkat çeken başlıklardan biri ise ‘eşit olmayan aşı uygulamaları’ oldu.

Birçok ülkede, ulusal aşı dağıtım planlarında, virüse yüksek ölçüde maruz kalan kişilere öncelik verilmiş olsa da aşı erişimindeki küresel eşitsizlik, 100’ün üzerinde ülkede tek bir sağlık çalışanının bile aşılanmadığı anlamına geldiği söylendi.

Bunun yanı sıra, aşılama programlarını başlatan bazı ülkelerde sağlık çalışanları tedarik yetersizliği, uygulamadaki sorunlar veya kimin sağlık çalışanı olduğuna ilişkin dar tanımlamalar nedeniyle önceliklendirme kapsamı dışında bırakılma riski altında olduğu da vurgulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.