DOLAR 32,2500
EURO 34,6880
ALTIN 2.401,19
BIST 10.242,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Dağın ortasında sıra dışı kulübe! Neden yapıldığı sizi çok şaşırtacak…

06.11.2018
A+
A-
1 / 26

Bilim kurgu filminden fırlamış gibi gözüken bu dağ kulübelerini görünce “Bunları buraya nasıl yapmışlar?” diyeceksiniz… İşte dünyanın en etkileyici dağ kulübeleri…

Fotoğraflar: Alamy, BBC

2 / 26

Solvay Kulübesi, İsviçre
İsviçre Alpleri’nin çok yüksek bir noktasında yer alan 10 kişi kapasiteli bir kulübe burası…

3 / 26

4003 metre rakımlı mekân, Matterhorn (4478 m) zirvesinden sadece 475 metre aşağıda ve buraya ulaşmak için Alp disiplini yeteneklerinizi sınamanız gerekiyor.

4 / 26

Böylesine yüksek bir noktaya böyle bir yapının nasıl yapıldığı akla gelen ilk soru…

5 / 26

Kulübe 1915 yılında yapılmış. Yapı malzemeleri hayvanların yardımıyla belli bir noktaya kadar getirildikten sonra geçici bir teleferik sistemi kurularak yukarı taşınmış ve kulübe inşa edilmiş. 1966’da restore edilerek bugünkü halini almış.

6 / 26

Dağlara kısa süreli gelen bir dağ gezginiyseniz Solvay Kulübesi’nde konaklamanız biraz zor. Çünkü yalnızca acil durum amaçlı kullanılıyor. Dağcılar, tırmanışları sırasında, burada dinlenebilir ve yiyeceklerini saklayabilirler.

7 / 26
8 / 26

Chacaltaya Kulübesi, Bolivya
5420 metre yükseklikte bulunan ve adı yerel dilde ‘Soğuk yol’ anlamına gelen Chacaltaya oldukça yüksekte yer alıyor.

9 / 26

Cordillera Real sıradağlarındaki 18 bin yıllık buzulun hemen kenarında yer alan yapı, aslında Bolivya’nın tek kayak merkezine hizmet vermek için yapılmış.

10 / 26

Ancak merkez 2009’da kapanınca uçurumun kenarında herhangi bir hizmet vermeyen bir yer olarak kalmış…

11 / 26

Grand Mulets Kulübesi, Fransa
Muhteşem bir konuma sahip olan Grand Mulets, Alpler’in ve Batı Avrupa’nın en yüksek noktası olan Mont Blanc’da yer alıyor.

12 / 26

Kışın bölgeye kayak yapma amaçlı gelen insanlara hizmet veren kulübe etkileyici görüntüsüyle de dikkat çekiyor.

13 / 26

Sefton Bivvy, Yeni Zelanda
Mt. Cook Ulusal Parkı’ndaki en eski kulübe olan mekan, bölgeyi ziyaret eden dağcılar için nesillerdir önemli bir başlangıç noktası olarak hizmet veriyor.

14 / 26

Footstool Dağı’nın hemen aşağısında, 1650 metrede yer alan kulübede dört yatak var ve en iyi tarafı da tamamen bedava olması.

15 / 26

Gervasutti Kulübesi, İtalya
İtalya’daki Grandes Jorasses Dağı’nın 2835. metresine saplanmış bu kulübe olduğu yerin yanında şekliyle de dikkat çekiyor.

16 / 26

Bir uzay gemisi gibi duran bu ilginç konaklama mekanı, bir diş macunu tüpünden ilham alınarak tasarlanmış. Zamana karşı direnen görüntüsüyle hizmet veren 12 yataklı sığınağın dağcıların gözdesi olduğunu söylemekse biraz zor.

17 / 26

Koncheto Kulübesi, Bulgaristan
Bazı kulübeler size sıcak yemek, yatacak yer ve hatta okuyacak kitaplar sunabilir, bazıları ise sadece bir sığınak görevi görür.

18 / 26

İşte Bulgaristan’daki bu kulübe de onlardan birisi. Burası şiddetli bir fırtınada sığınak olarak kullanılabilecek nitelikte bir yer…

19 / 26

Tita Ronconi Kulübesi, İtalya
Alpler’de dağcıların popüler uğrak mekanlarından biri olan Val Masino’da yer alan kulübe dört yatağı ile konuklarına hizmet veriyor. 3169 metre yükseklikteki bu sığınağın en ilginç ve tehlikeli noktasıysa kapısı.

20 / 26

Gece doğa manzarasını izlemek veya dağ havası almak isterseniz kapıdan çıkışınıza dikkat etmeniz gerekecek. dediğinizde kapıdan atacağınız ilk adıma dikkat edin!

21 / 26

Vignettes Kulübesi, İsviçre
Chamonix ve Zermatt arasındaki efsanevi rota üzerinde yer alan mekan aslında pek de kulübe gibi bir yer değil.

22 / 26

120 yatağı ile dağcılara hizmet veren 3160 metre rakımlı otel, Pigne d’Arolla Dağı’nın eteğinde konumlanmış. Ayrıca bu ilginç kulübeye ve ulaşım da oldukça zorlu. Ancak buzul geçişi yaparak ulaşabileceğiniz Vignettes yolunda bastığınız yeri iyi bakmakta yarar var.

23 / 26

Maria e Alberto ai Brentei, İtalya
Bu 97 yataklı kulübe dağcıların kesinlikle konaklamak isteyeceği türden bir yapıya sahip…

24 / 26

Heybetli dağların altında bulunan ve mimari yapıdan sade bir görüntüye sahip kulübe görenleri şaşırtan cinsten.

25 / 26

Bertol Kulübesi, İtalya
Pointe de Bertol’un 3311 metre güneyinde kalan sarp bir kayalığın tepesine inşa edilen kulübede tam 80 yatak var.

26 / 26

Dağın tepesinde bulunan ve eğik bir yapıya sahip bu kulübede gece uyurken yataktan düşme ihtimaliniz var. Kaynak: redbull.com / Josh Gale

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.