DOLAR 35,4226
EURO 36,3212
ALTIN 3.063,15
BIST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 8°C

D vitamini ihmale gelmez

18.05.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Bağışıklık sistemi, yağ ışıklandırma metabolizması, yürek sağlığı, yüksek kan basıncı, bir takım kanser türlerine aleyhinde da koruyucu özellik gösterir. D vitamini, kalsiyum mineralinin kemiklere taşınmasını sağlayarak kemiklerin enerjik bir yapı almasını sağlar. D vitamini ayrıca yağ yakmakta görevli bir enzimin yapısında bulunur. Derimizde güneş ışınlarının bir çeşidi olan ultraviyole ışınlar baştan sona, D vitamini sentezi yapılır. Ultraviyole ışınların cilt ile uç bağlantı ederek D vitamini oluşmasını sağlar. Her gün, gün içinde 15 dakika zaman ile cildimizin kutup güneş ışığına maruz kalması D vitamini oluşumu için yeterlidir. Fakat ultraviyole ışınlara, uzun zaman maruz kaldığımız takdirde yaşlanmayı hızlandırıcı ve kanser riskini arttırıcı etkileri olduğunu da unutmayalım.

Güneşten ayrıca kullanmak ayrıca de zararlarından sakınmak için, her gün minimum 15 dakika uç güneş ışığı görmemiz yeterli.

Tüm yaz güneş görmüş, bol bol güneşlenmiş olsanız bile, vücudunuzda D vitamininin sağlıklı ve tatmin edici ölçüde olması için her gün 15 dakika sırık güneş ışığına çıkmamız gerekir. Çünkü D vitamini her gün almamız gereken her gün ihtiyacımız olan bir vitamin. Dışında çıkmadığımız bu günlerde; balkona ve ya bahçeye çıkma imkânımız yahut jurnal D vitamini takviyesi almalıyız. Güneşle sırık bağlantı olursa D vitamini sentezlenmesini sağlanır.

Güneşlenme sırça ardından olmamalı. Yaz aylarında güneşle buluşma daha sık gerçekleştiği için, tatmin edici D vitamini sentezlemek daha kolaydır. Fakat deri sağlığı için güneşin düşey geldiği öğlen saatlerinin tercih etmeyin.

Vücudumuz için zorunlu olan D vitamininin en manâlı kaynağı derimizin güneş ışığı ile bağlantı etmesi. D vitamininin besinsel kaynağı değil denecek dek az. Dolayısıyla her gün en düşük 10- 15 dakika uç güneş ışığı görmemiz gerekir. uzun zaman güneşte kalmamızın faydası yok ciddi bir şekilde zararı var. 

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.