DOLAR 32,5185
EURO 34,7901
ALTIN 2.419,81
BIST 9.757,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

31.07.2020
A+
A-

D vitamini eksikliği neden olur konusundan önce D vitaminin ne olduğunu belirtmekte fayda vardır.

D vitamini eksikliği, sağlıklı kalabilmek için yeteri kadar D vitamini alınmadığını göstermektedir. D vitamini eksikliği önemli belirtilere sebep olur. Bunlardan biri kalsiyum emiliminin yapılmamasıdır. Sinir sistemi ve kasların çalışabilmesi, bağışıklığın güçlü olması gibi hayati önemi olan D vitamini vücuda çeşitli yollardan almak mümkündür. Bunlardan biri, bildin kendi vitaminini kendi üretmesidir. Diğeri, diyet yapılarak D vitaminini arttırma yoluna gidilmesidir. Bir diğeri ise vücuda dışarıdan vitamin takviyesi alınmasıdır.

Bunların yanı sıra Güneş ile de D vitamini alınabilir. Özellikle sabah saat 10:00-12:00 arası bunun için en verimli saatlerdir. Bunun dışındaki saatler pek fazla önerilmez. Bunun sebebi de öğlen saatlerinde güneş ışınlarının çok dik gelmesi ve bunun fazlasının insan vücuduna zararlı olmasıdır.

D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir

D vitamininin tanımı yapıldıktan sonra artık D vitamini eksikliği neden olur konusuna geçilebilir. Yeterli güneş ışığı almamak, D vitamini takviyesi kullanmamak, koyu bir ten rengine sahip olmak, gün içerisinde zamanın çoğunu kapalı, güneş almayan yerlerde geçirmek, gibi birçok neden D vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bunun dışında hamilelikte de D vitamini eksikliği görülebilir ve takviye gerekebilir. Aşırı kilolu kişilerde de D vitamini eksikliği oluşabilir. Çünkü bu kişilerde de D vitamini ihtiyacı artmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

D vitamini eksikliği olan bazı kişilerde belirti görülmezken bazılarında ise yorgunluk, vücutta ağrılar gibi belirtiler görülebilir. D vitamininin aşırı derece eksikliğinde ise kuvvet kaybı görülebilir. Bununla birlikte kemiklerde ağrı ve yürümede zorluk çıkma gibi belirtiler de görülebilmektedir.

D vitamini eksikliğinde, bağışıklık sistemi etkilendiği zaman vücutta enfeksiyon artışı görülebilir. Bilekler, omuz eklemleri, parmaklar gibi vücudun çeşitli bölümlerinde ağrılar, ruh halinde değişiklikler, depresyon, uykusuzluk, saç dökülmesi gibi belirtiler de görülebilir.

D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavisi genelde enjeksiyon ya da ağızdan verilerek yapılır. Kişinin durumuna, yaşına ve eksiklik oranına göre tedavi seçeneği ve dozu doktor tarafından belirlenir. İlacını düzenli alma alışkanlığı olmayan bireyler için enjeksiyon önerilirken, diğer bireyler ağız verilen takviyeler kullanalabilirler.

D Vitamini Eksikliğini Önleme Yöntemleri Nelerdir?

İnsanlar, güneş yoluyla D vitamini ihtiyacını karşılayabilirler. Genellikle önerilen yöntem de D vitamininin güneşten alınmasıdır.Çünkü, D vitamini yiyeceklerde çok miktarda bulunmaz ve genelde yeterli değildir. Fakat diyet yaparak yeterli D vitamini ihtiyacını karşılamak yararlı olur. Eğer kişi, kendinde D vitamini eksikliği belirtilerinden biri ya da birkaçını kendisinde görüyorsa, bir uzmana başvurması önerilmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.