DOLAR 32,5687
EURO 34,9734
ALTIN 2.424,93
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Cüzzam

18.08.2020
A+
A-

Son derece tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık olan cüzzam, Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtilerinin geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir. Cüzzam hastalığı hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

CÜZZAM HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Norveçli bilim adamı Armauer Andsen tarafından 1876 yılında bulunmuş olan cüzzam mikrobu deriye tutunarak yavaşça yayılan ve tüm vücudu saran bulaşıcı bir hastalıktır. Dünyada toplumsal ve sosyal bir hastalık olarak bilinen cüzam hastalığına yakalanan kişiler; son derece bulaşıcı bir hastalık olduğu için toplum içerisinde yaşayamazlar.

Bu hastalığa yakalanan kişiler gözetim altında tutulan alanlarda yaşaması zorunlu hale getirilmiştir. Cüzzam çok kolay bulaşan bir hastalık olması nedeniyle sağlıklı kişilerle bir arada yaşaması zor olan hastalar bu şekilde yaşatılır.

Açıklanan son verilere göre ülkemizde 570 cüzzam hastası bulunmakta. Genel olarak kırsal alanlarda yaşayan bu hastaların ortalama yaşı 60,5 civarındadır. Cüzzam hakkında yapılan araştırmalar, kırsal alanlarda bu hastalığın daha çok görüldüğünü ortaya koymuştur. Kırsal kesimlerde kombine bir yaşam olması bu hastalığın en önemli nedenlerinden biridir.

CÜZZAM NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Genellikle genetik olarak ortaya çıkan cüzzam hastalığı; vücudun doğuştan doğal bir şekilde bağışıklık sistemine sahip olmasına rağmen bu hastalarda bağışıklık sistemi olmadığı için ortaya çıkar. Taşıyıcı olarak yalnızca insanla bulaşan bir hastalıktır. Cüzzam hastası olan bir kişiye en ufak bir temas bile virüsün bulaşmasına neden olur. Bu yüzden cüzam hastaları sağlıklı insanlarla bir arada bulunamaz.

CÜZZAM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Helezonik olmayan şekilsiz; kepeksiz yumru olarak ortaya çıkan lekelerin olması ve kaşıntı yapması Burunda sık görülen tıkanma ve kanama görülmesi Kollarda ve bacaklarda ağrı ve el ve ayak parmaklarında içe doğru bir bükülme görülmesi Alt göz kapaklarında hareketsizlik oluşması ve kapanmaması durumu Dirsekler ile dizlerde yaralar görülmesi Yüz bölgesinde yüksek miktarda ödem ortaya çıkması

CÜZZAM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle teşhisin doğru bir şekilde konması son derece önemlidir. Teşhisin geç olması durumunda 10 ila 20 yıl arasında vücutta dökülmeler ve sakatlıklar meydana gelir. Tedavi süreci düzenli olarak ilaçlarla yapılır. Bu süreçte ilaçların etkisi ve hekim takibiyle yaraların iyileşmesi ve normale dönmesi sağlanır. Ancak; bu aşamada erken teşhis bu durum için geçerli olacaktır. Gecikme olanlarda tedavisi imkansızdır.

İLİşKİLİ HABERLER Tiroid Hormonlarının Fazla Olması Hastalık Belirtisidir

Tiroid Hormonlarının Fazla Olması Hastalık Belirtisidir

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) Nedir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) Nedir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Ne İyi Gelir?

KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.