DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Credit Suisse tahvil sahipleri kayıplarını telafi etmeye çalışıyor

21.03.2023
A+
A-

İsviçre, ABD ve İngiltere’den avukatların, UBS-Credit Suisse anlaşmasıyla 17,3 milyar dolarlık AT1 tahvilinin silinmesinin ardından Credit Suisse AT1 tahvil sahipleriyle olası bir dava için görüşmeler yaptığı bildirildi.

Küresel bankacılık krizinin 11. günü: 4 banka battı, 5'incisi sallantıda
Küresel bankacılık krizinin 11. günü: 4 banka battı, 5’incisi sallantıda Haberi Görüntüle

Hukuk firması Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan’dan yapılan açıklamada, Credit Suisse AT1 tahvil sahipleri ile tahvillerin silinmesinin ardından görüşmelerde bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, Credit Suisse AT1 tahvil sahipleriyle olası bir yasal işlemin başlatılması için yarın bir araya gelineceği bildirildi.

“EK TIER 1 TAHVİLİ SİLİNMİŞTİ”

UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada, nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan ek tier 1 (AT1) tahvili silinmişti. Böylece Credit Suisse AT1 tahvillerinin sahiplerinin hiçbir şey alamayacağı ortaya çıkmıştı.

Credit Suisse’in kurtarılması bankaların tahvil fiyatlarının baskı altında olması nedeniyle Avrupa piyasalarında oynaklığa neden olmuştu.

BÜYÜKLÜĞÜ 250 MİLYAR EURO

AT1 tahvilleri, 2008’deki küresel finansal krizden sonra bankaların çökmesine karşı şokları absorbe etmeye yardımcı olması için Avrupa’da piyasaya sürülürken, söz konusu tahvillerle bankaların kriz zamanlarında bu kadar hızlı çökmemesi için ek bir tampon oluşturması amaçlanıyordu.

Avrupa’da AT-1 tahvil piyasasının büyüklüğü yaklaşık 250 milyar euro olarak biliniyor.

Şimdiye kadar, AT-1 tahvilleri Avrupa’da sadece bir kez silindi. 2017‘de İspanyol Santander Bankası’nın, iflasın eşiğine gelen rakibi Banco Popular’ı 1 euro karşılığında satın alması sırasında silinmişti.

ON BİNLERCE İSTİHDAM KAYBI YARATABİLİR

Bu arada, Credit Suisse’in UBS tarafından devlet desteğiyle “acil” bir şekilde devralınmasının on binlerce istihdama mal olabileceği belirtildi.

Financial Times’ın haberinde, 2 bankanın 120 bin olan istihdamının üçte birinin ortadan kaldırılabileceği kaydedildi.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard & Poor’s, Credit Suisse’in satın alınmasının ardından UBS’in notlarının görünümünü düşürdü.

Moody’s, Credit Suisse’i satın alması sonrası UBS’in uzun vadeli mevduat ve kıdemli teminatsız notlarının görünümlerini “durağan”dan “negatif”e çevirdi.

Standard & Poor’s da UBS’nin görünümünü “durağan”dan “negatif”e düşürdü.

ABD'li First Republic Bank'ın hisseleri yüzde 47 geriledi
ABD’li First Republic Bank’ın hisseleri yüzde 47 geriledi Haberi Görüntüle

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.