DOLAR 35,6574
EURO 37,1727
ALTIN 3.154,75
BIST 10.105,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 11°C
Cts 12°C
Paz 11°C

Covid-19’un En Gerçekçi 3D Modeli Oluşturuldu

12.11.2020
A+
A-

Şu anda tüm dünyada etkinliğini giderek artıran Covid-19 virüsü, binlerce bilim insanı tarafından araştırılmaya devam ediyor. Virüsün saldırganlığını yok etmek için aşı çalışmaları hız kesmeden devam ederken, bazı bilim insanları virüsü daha yakından tanımak için çeşitli metotlarla gözlemlemeye çalışıyor. Yapılan son çalışmada koronavirüsün şimdiye kadarki en gerçekçi 3 boyutlu modeli geliştirildi.

Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı çalışmada, yeni tip koronavirüsün en gerçekçi 3D modeli geliştirildi. Mikroskop yardımıyla elde edilen görüntüler ve protein veri tabanı oluşturularak geliştirilen bu model, SARS-CoV-2’nin atom düzeyindeki güncel yapısını gözler önüne seriyor. 

Daha önce görülmeyen detaylar gün yüzüne çıktı 

Hazırlanan 3D modelde, Covid-19’un şimdiye kadar görülmemiş detayları da ortaya çıktı. Virüsün içyapısını da gösteren çalışma, Covid-19 araştırmalarında bir rehber olarak kullanılabilir. Virüsün 3D modeline baktığımızda daha önce gördüğümüz Covid-19 görüntüsünün daha detaylı bir halini görüyoruz. Bununla birlikte virüsün içyapısının nasıl olduğu ve dış katmanlarıyla nasıl bir bağlantıya sahip olduğu da 3D modelde net bir şekilde ortaya çıkıyor. 

Havaların soğuması ve mevsimsel grip sezonunun gelmesiyle birlikte yeniden vaka sayılarında artış gözlemlenmeye başladı. Bu noktada aşı çalışmaları hızla devam ederken, bazı aşıların 2020 sonu, 2021 başında seri üretime geçmesi planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.