DOLAR 32,2537
EURO 34,6910
ALTIN 2.399,70
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Covid-19 İlçe Haritası

09.06.2020
A+
A-

Vaka Görülen İl Sayısı Ilk Olarak Neden Açıklanmadı?

Covid-19 ilçe haritası ve il haritası ile alakalı verilerin niçin açılış aşamasında açıklanmadığı ile alakalı büyük tepkiler gelmiştir. Bir prensip olarak olgu sayısına yer verilmiş lakin hangi ilde veya hangi ilçede olduğu ile alakalı net bir data paylaşılmamıştır. Bunun yanıtı oldukça açık. Kişiler olgu açıklandıktan sonra bulundukları yaşam alanında kendilerini tehdit altında hissederek temiz olan şehirlere de gidebiliyor.

Bu konunun benzer durumu İtalya’da da görülmüştür. Ilk Kez Kuzey kesimlerde meydana gelen salgın bölgelerin açıklanması ve insanların panik halinde kaçışması ile berber bütün ülkeye yayılmıştır. Bu durumun önlenmesi için şahısların il ve ilçe bazlı rakamlara ulaşması için en azından belirtilmiş bir zaman beklenmiştir. Bütün illerde görüldüğü fark edildiği anda ise izah etme yapılmıştır. Bu şekilde şahısların ayrı bir ile gitme gibi bir ricası de olmadan işlem yönetilmiştir. Sağlık Bakanlığı kadar alınan önlemlerin bu bağlamda dünya da misal olarak gösterilen analizler içerdiğinin de dile getirilmesi gerekiyor.

İstanbul’da Son Durum Nedir?

Covid-19 ilçe haritası zarfında araştırmalar yapıldığı süre İstanbul’un bu konuda hala tehlike aşağıda olduğu daha net bir biçimde ayrım ediliyor. Bu işlem ile alakalı olarak dikkate alınması gereken detaylardan bazıları;

İstanbul remi kayıtlara tarafından 15 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Gayri resmi kayıtlara göre bu sayının 19 milyona kadar çıktığı fark ediliyor. Durumun sadece böylece zeka diğer illerden daha tehlikeli olduğu fark edilmektedir. En net kavramlardan biri olan sosyal mesafenin bu derece kalabalık ve yoğun bir şehirde nasıl uygulanacağı merak ediliyor. Ulaşım araçlarının kullanılması zaruri adımlardan bir tanesidir. Bilhassa ulaşım araçlarının bu derece yoğun bir devirde bulunması mikrop dağıtım olasılığını da artırıyor. Yurt dışı ile iletişimin en yüksek seviyede olduğunun belirtilmesi gerekiyor. İlk vakanın da yurtdışı kaynaklı almak üzere İstanbul’da görüldüğü açıklanmıştır.

Siz de seri ve sorunsuz bir biçimde İstanbul analizlerine göz atarak normalleşme sürecine geçilse deha durumun ne kadar hassas olduğunu net bir biçimde görebilirsiniz. Bu durumun nüfus yoğunluğu daha eksik olan illerde bir aşama daha umut vaat eder nitelikte olduğunu da ayrım edebilirsiniz.

Nasıl Tedbirler Alınmalıdır?

Muhtemel vakalara karşı olabildiğince geniş önlemlerin alınması için büyük çaba sarf edilmektedir. Bilhassa sosyal uzaklık ve maske kullanımı sizin iiçin kurtarıcı tedbirlerden biri olacaktır. Olabildiğince sık ve bol su ile ellerin yıkanması ve pak tutulması da büyük siklet talep ediyor.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.