DOLAR 32,2649
EURO 34,8047
ALTIN 2.441,80
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Coronavirüsünün Neden Olduğu Kaygıyla Baş Etme Yolları

26.04.2020
A+
A-

Bütün dünyada etkisini göstermeye sürekli Coronavirüsü salgının ne zaman biteceği hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durum da ahali üzerinde kaygının artmasına ve psikolojik olarak önemli anlamda etkilenmesine neden olmaktadır. Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat Covid-19 virüsünün neden olduğu kaygısıyla baş etmenin yollarını paylaştı. İşte detaylar…

BELİRSİZLİK KAYGIYI YARATABİLİR

Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat, “Yaşadığımız nefret edilen şey ve stres aslında ilk önce başımıza gelen olağanüstü bir duruma verdiğimiz olağan bir tepkidir,” diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yaşanan tehlike hemencecik ortaya meydana çıkan dehşet ve endişe, doğrusu bizi tehlikeden kurtarma yollarını arayıp bulmamıza ve vaktinde eyleme geçmemize fayda. Yaşadığımız salgında olduğu gibi dıştan gelen tehdit karşısında kontrolün elimizde olmaması, geleceği öngörememe gibi değişkenlik durumları, bizi savunmasız bırakarak yüksek kaygının ortaya çıkmasına sebep olan psikolojik nedenlerdir.”

CORONAVİRÜSÜ KAYGISIYLA BAŞ ETMENİN 10 PÜF NOKTASI

– Içten ve aktüel bilgiler aktaran kaynaklardan haber alın. Afiyet Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bilgilendirmelerini referans alabilirsiniz.

– Coronavirüsü’nden korunma yöntemlerini bilimsel ve güvenilir kaynaklardan öğrenin ve uygulayın.

– İçerisinde bulunduğumuz bu sürecin ve duyguların sıradan ve geçici olduğunu unutmayın. Negatif duygularınızı çakmak ve kabul edebilmek için kendinize zaman verin.

– Uyumlu uyumaya ve beslenmeye özen gösterin. Bol meyve, sebze harcamak, su içmek, evde hazırlanan besinlerden yemek ve sigarayı vazgeçmek hastalıktan koruyucu tesir sağlayacaktır.

– Yeni yaşam koşullarına uygun bir şekilde, günü planlı olarak yaşayın, yeni rutinler oluşturun, yeni koşullara uyumu kolaylaştırıcı düzenlemeler yapın.

– Yakın çevrenizdeki arkadaşlarınızla iletişim halinde olun. Sevdiklerinizden uzakta kalmak, onlara dokunamamak kendinizi yalnız ve ağlamaklı hissetmenize niçin olabilir. Teknolojiden faydalanarak görüntülü arama yapabilirsiniz. Bu sayede bağlarınız kopmaz ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

– Ailenizle korkularınızı paylaşarak hissetiniz korkunun azalmasını sağlayabilirsiniz.

– Nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

– Negatif duyguları azaltmanın en iyi yollarından biri de bedeninizi hareket ettirmektir. Bu süreçte yoga, pilates, kültür fizik hareketleri vb. egzersizler yapabilirsiniz.

– Bütün bu başa çıkma yöntemlerine rağmen hala kaygınızı yönetemediğinizi düşünüyorsanız, en yakın zamanda ruh sağlığı alanında bilirkişi kişilerden yardım almanızda avantaj var.

ARTI STRES NEYE NIÇIN OLUR?

Kişi kendi ve sevdiklerinin sağlığı için nefret edilen şey ve endişe duyar. Keyifsizlik, sıkıntı ve yorgunluk görülür. Aktivitelere karşı ilgisiz davranır. Uyku ve yeme düzeninde çoğaltma/azalma görülür. Konsantrasyon ve dikkati toplamada güçlük çeker. Ümidini Yitirme, rahatsızlık, hüsran, endişe ve öfke gibi duyguların ortaya çıkar. Kişinin hissi hassasiyeti artar. Sosyal ilişkilerden uzaklaşmaya başlar. Içki, tütün veya diğer ilaçların kullanımında artabilir.

İLİşKİLİ HABERLER Paris’te Suda Coronavirüs Tespit Edildi

Paris’te Suda Coronavirüs Tespit Edildi

Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Elazığ'da Coronavirüsü Yenen 2 Kişi Taburcu Edildi

Elazığ’da Coronavirüsü Yenen 2 Birey Taburcu Edildi

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

İLİşKİLİ GALERİLER Afrika'dan Coronavirüs Manzaraları! Vaka Sayısı Kaç Oldu?

Afrika’dan Coronavirüs Manzaraları! Vaka Sayısı Kaç Oldu?

Adana'da Vatandaşlar Coronavirüse Rağmen Parklara Akın Etti

Adana’da Vatandaşlar Coronavirüse Rağmen Parklara Akın Etti

Nick Cordero'nun Bacağı Coronavirüs Nedeniyle Kesildi

Nick Cordero’nun Bacağı Coronavirüs Nedeniyle Kesildi

Akbabalar Coronavirüs Kayıplarının Arttığı New York'ta Gökyüzünü Sardı

Akbabalar Coronavirüs Kayıplarının Arttığı New York’ta Gökyüzünü Sardı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.