DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Coronavirüs’ün Neden Olduğu Kaygı ve Paniğe Dikkat

20.03.2020
A+
A-

Uzm. Psk. Kaan Yavuz, Coronavirüsün neden olduğu kaygı ve korku ile nasıl başa çıkılabileceğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu “COVID-19 Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ile İlgili Dikkate Alınacak Hususlar” bildirgesine dikkat çekerek, “Coronavirüs ölümcül olması sebebiyle bireylerin ve toplumların üzerinde kaygı ve panik yaratıyor” dedi. Uzm. Psikolog Kaan Yavuz, Coronavirüsün diğer hastalıklara oranla ölüm oranın daha düşük olmasına dikkat çekerken, bu konuda özellikle bireylerin yaşadıkları çoğu fiziksel belirtiyi katastrofize edebileceklerini belirtti.

SAĞLIKLI VE DOĞRU BİLGİ KAYGIYI AZALTIR

İnsan yaşamını tehdit eden durumlar karşısında hayatta kalma dürtüsüyle birlikte kaygı, korku, panik, stres gibi durumlarla karşılaşabileceğini belirten Yavuz, özellikle ölümcül, salgın hastalıklarda; anlatılanlardan, izlenenlerden ve kişinin edindiği bilgilerden yola çıkarak duygu durumunun etkilendiğini belirtiyor. Tam bu noktada Bilimsel Bilgi’nin önemini vurgulayan Yavuz; “Eğer kendimizi sağlıklı bilgiyle donatabilirsek kaygının azalmasının yolunu açmış oluruz” diyerek bu bağlamda kişilerin konu ile ilgili bilgiye doğru kaynaklardan ulaşmaya özen göstermesinin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, sağlığımızı koruma yöntemleri olduğunu hatırlatan Uzm. Psk. Kaan Yavuz, kişisel hijyen, bireyler arası yakın temastan uzak durma, kalabalık ortamlarda bulunmama durumları için; “Bulunursak ya da temas edersek bu demek değildir ki virüs kaptık ya da kapacağız ama bu dönemde çok daha dikkatli olmamız gerektiği de bir gerçek. Bildiğiniz üzere devletlerde toplumu koruyabilmek açısından birçok önlem planı uygulamaktadır. Bireysel ve kitlesel çalışma birlikte yürütüldüğünde her şey çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Bu bilinçte ve çabada olduğumuzda içsel huzurumuzun da artacağı inancındayım. Vurgulamak istediğim diğer bir noktada gün içinde günün büyük çoğunluğunu bir konu ve ölümcül bir konu ile ilgili bilgi akışına kendimizi maruz bırakarak geçirmemizin ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyeceğidir. Dolayısıyla ara ara ve kendinizi karamsar ve çökkün duyguduruma sürüklemeyecek sıklıkta bilgi takibi yapmaya davet ediyorum” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu “COVID-19 Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ile İlgili Dikkate Alınacak Hususlar” bildirgesine de dikkat çeken Kaan Yavuz; “Bu salgın karşısında sıklıkla gözlemlediğimiz kişilerin bilişsel çarpıtmalarından olan “katastrofize etmek” durumuna da dikkat çekmek istiyorum. Bunun anlamı “felaketleştirmek” demektir. Coronavirüsün belirtileri incelendiğinde yüksek ateş, öksürük, solunum sorunları gözlemlenmektedir. Her ateş belirtisi Coronavirüse işaret etmeyecektir. Her öksürük Coronavirüs teşhisini oluşturmayacaktır. Böyle bir durumda doktor kontrolünde olmak durumun sebebi başka bir hastalığa işaret ediyorsa katastrofize etmemek ruh sağlığımız açısından oldukça büyük önem arz etmektedir” dedi.

Özellikle bu dönemlerde durumu çocuklara anlatırken, ürkütmeden anlatılması gerektiğini ifade eden Uzm. Psk. Kaan Yavuz, tatil süresince çocuklar ile ebeveynlerin oyunlar oynayarak ve resimler çizerek çocuklarının duygu durumunun dışa vurumunun sağlanmasının faydalı olabileceğini belirtti.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Belirtileri Nelerdir? İşte Coronavirüs (Koronavirüs) İlk Belirtileri ve Korunma Yolları

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir? İşte Coronavirüs (Koronavirüs) İlk Belirtileri ve Korunma Yolları

Coronavirüs Nedir? Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Coronavirüs Nedir? Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Coronavirüsten Korunmak Sanıldığından Daha Kolay!

Coronavirüsten Korunmak Sanıldığından Daha Kolay!

Coronavirüs Buradan Bulaşıyor!

Coronavirüs Buradan Bulaşıyor!

İLİşKİLİ GALERİLER Hastalıkların Tedavisi: Sabun!

Hastalıkların Tedavisi: Sabun!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Yurt Dışı Dönüşlerinde 14 Gün Kuralını Açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Yurt Dışı Dönüşlerinde 14 Gün Kuralını Açıkladı

Afrika'da Coronavirüs Görülen Ülkeler

Afrika’da Coronavirüs Görülen Ülkeler

Çin'de Coronavirüs Oranları Geriliyor

Çin’de Coronavirüs Oranları Geriliyor

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.