DOLAR 32,5952
EURO 34,7918
ALTIN 2.497,68
BIST 9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Coronavirüsü Felce Niçin Oluyor mu?

16.05.2020
A+
A-

Doç. Dr. Füsun Mayda Domaç felç yani inmenin dünyada en büyük özürlülük ve üçüncü vefat sebebi olduğunu belirterek “Her sene Mayıs ayının ikinci Salı günü ‘İnme Farkındalık Günü’ olarak belirlendi. bu vesileyle Covid-19 pandemisinin inme vakalarındaki artışa da neden olabileceğine dikkat çekmek istedik,” dedi.

“ŞU LAHZA İÇİN İNME GEÇİRENLERİN YÜZDESİNİ NET OLARAK BİLİNMİYOR”

Doç. Dr. Domaç, konuya ilişkin şu uyarılarda bulundu:

“Hastalarda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, adale ağrısı gibi sık görülen bulguların yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç değişiklikleri, felç geçirme gibi nörolojik tutulumu dikkat çekici eden bulguların da rahatsızlık sürecinde görülebileceği veya bu bulgularla başlayabileceği anlaşılmıştır.

Keza beyin damarlarında tıkanıklığa tabi, hem de beyin kanamasına bağlı inme meydana gelebilmektedir. Geçici damar tıkanıklıkları ve hafif inme bulguları olan kişilerin sosyal yalıtım ve hastaneye başvurudaki endişeleri nedeniyle hastaneye gitmemesi sonucu, şu lahza için inme geçirenlerin yüzdesini net olarak bilemiyoruz. İtalya’da yapılan bir çalışmada Covid-19 geçiren hastalarda beyin damar tıkanıklığına emrindeki inme oranı yüzde 2.5 olarak saptandı. Daha fazla ileri yaşta ve inme için risk faktörü olan hastalarda görüldüğü belirtildi. Fakat daha sonra farklı ülkelerden yapılan yayınlarda Covid-19 enfeksiyonu olan genç kişilerde de herhangi bir risk faktörü olmasa bile inme geliştiği izlendi.”

GENÇLERDE İLK BELİRTİ DİREKT FELÇ DE OLABİLİR

Beyin damarlarında ya da beyne kan taşıyan şah damarı gibi büyük damarlarda ileri gelen tıkanmalar ve pıhtı oluşumunun, tıkayıcı tipte inmenin yaşanmasındaki en kayda değer sebeplerden biri olduğunu açıklayan Domaç, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Koronavirüs enfeksiyonu esnasında da damar duvarlarında meydana gelen yangısal (inflamatuar) olayın, damarda pıhtı oluşumuna ya da tıkanıklık gelişmesine meyli arttırdığı düşünülüyor.

Hastalık şiddetinin pozitif olduğu kişilerde beyin damar tıkanıklığı gelişme riski 2.5 kat yüksek. Bilhassa kanda D-dimer denilen parametreleri yüksek olan hastalarda ve temel yaşam desteğine gereklilik duyan kişilerde daha yüksek oranda inme görülmesi sebebiyle hastalığın ileri fazında beyin damar hastalıklarının mevcut tabloya eşlik edeceği düşünülüyor. D-Dimer düzeyi yüksek olanlarda kan sulandırıcı tedavi verilmesi bu nedenle ağırlık kazanıyor. Ancak yapılan vaka sunumlarında Koronavirüs hastalığının ateş, öksürük, solunum yetmezliği gibi klasik bulguları olmayan veya hafif olan genç kişilerde, Koronavirüs enfeksiyonunun inme ile ortaya çıkabileceği de görüldü”

İLİşKİLİ HABERLER İzmir'de Coronavirüs Nedeniyle Doktor Hayatını Kaybetti

İzmir’de Coronavirüs Nedeniyle Doktor Hayatını Kaybetti

Paris Metrosunda Dikkat Çeken Coronavirüs Önlemleri

Paris Metrosunda Dikkat Çeken Coronavirüs Önlemleri

Düzenli Tüketildiğinde Vücuttaki Bakteri ve Virüslerle Savaşıyor!

Uyumlu Tüketildiğinde Vücuttaki Bakteri ve Virüslerle Savaşıyor!

Fenerbahçe'de Coronavirüs Depremi!

Fenerbahçe’de Coronavirüs Depremi!

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

Seda Akgül Coronavirüs Nedeniyle Sokağa Çıkma Yasağına İsyan Etti

Seda Akgül Coronavirüs Nedeniyle Sokağa Çıkma Yasağına İsyan Etti

Gökhan Özen Coronavirüse Yakalandı mı?

Gökhan Özen Coronavirüse Yakalandı mı?

Coronavirüs Önlemleri Antalya'nın Denizine Yaradı

Coronavirüs Önlemleri Antalya’nın Denizine Yaradı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.