DOLAR 32,3623
EURO 34,6594
ALTIN 2.381,45
BIST 10.190,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Corona virüsü insanlara nasıl bulaştı?

30.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre bilim insanı Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, yıllardır sürdürdüğü araştırmalar ışığında SARS- Cov-2 corona virüsü türünün insanlara hangi yolla bulaşmış olabileceğini açıkladı. Kenelerin ara konakçı olabileceğini ileri sürdü. Dünya için yeni hipotezlerde bulundu…

UZMANLARI UYARDI

Bilhassa Lyme hastalığıyla ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen ve bu konudaki bulguları sebebiyle daha önce Özel Uluslararası Bilim Kurulu tarafından Cenevre’de yapılan toplantılara ağırlama edilip, bununla birlikte bu konuda Milletlerarası Özel Komite Üyesi olan Prof. Dr. Çetin, yaşanılan salgın nedeniyle Wuhan ve Hollanda’daki uzmanları da uyardı.

Çetin; “Mağara yarasalarına özgü öncelikle keneler olmak üzere öteki kan emici eklem bacaklı türlerinin de SARS-CoV-2 virüsü taraması yapılmalıdır. Ayrıca virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerde bilhassa fare ve sıçan türlerinde de şu anda taramalar yapılmalıdır.

Örneğin Hollanda da kanalizasyon sularında bu güvenli olmayan virüs tespit edildi. Unutmayalım milyonlarca insanı öldüren Veba hastalığı sıçanlar ve onların üstünde yaşayan pireler vasıtasıyla insanlara bulaşmıştı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

YARASA KÖKENLİDİR

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, yarasalardan insanlara bulaş yolunun ara konakçısı olarak Domuz, Misk kedisi ve Pangolin’lerin olabileceğini öne sürmüşlerdir. Oysa bu konuda günümüze kadar belirlenmiş bir saptama ortaya konamamıştır.

En yakın olma oranı Pangolin’lerden izole edilen corona virüsü suşu (türü) olmuştur. Dünyada saptama edilen 1400’den pozitif yarasa türü bulunmaktadır. Yarasalarla dolaşan en az 1500 corona virüsü suşu saptama edilmiştir (Wuhan Viroloji Enstitüsü). SARS, MERS, EBOLA ve SARS-Cov-2 pandemileri Yarasa kökenli zoonotik hastalıklardır.

Ara konakçılar vasıtasıyla zamanla insanlara bulaşmış ve sosyo-idareli felaketlere yol açmışlardır. Yeni corona virüsü, mağara yarasalarına özgü kenelerden ya insanlara ilk elden ya da insanların temasta olduğu evcil ya da yabani memeli hayvanlar vasıtasıyla bulaşmış olabilir.

YARASALAR VİRÜS YUVASIDIR

Çeşitli mağaralarda yaşayan yarasa türleri, bambaşka bölgelere birçok virüs/bakteri türünü de taşımak suretiyle öteki canlılara bulaşmasında rol oynarlar. Dışkıları veya tükürükleri vasıtasıyla çoğu memeli hayvanı enfekte edebilirler. Yarasa ve kuşlar, pandemi potansiyeli olan virüsler için ‘rezervuar’ canlı grubu olarak kabul edilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.