Muğla’da Karakulak Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Muğla’da meydana gelen karakulak trafik kazasında hayatını kaybedenlerin hikayesi ve kazanın detaylarıyla ilgili bilgilere ulaşın.
Karakulak Hayvanı Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, İnlice mevkiinde seyir halindeki bir otomobil sürücüsü, yol ortasında hareketsiz bir şekilde duran bir hayvan fark etti. Hayvanın yanına yaklaşan sürücü, bunun nesli tükenme tehlikesi altında olan karakulak olduğunu tespit etti. Bu durum üzerine vatandaş, hemen yetkililere haber verdi.
ARAÇ ÇARPMASI SONUCU ÖLDÜ
Bölgeye intikal eden Fethiye Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şefliği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, yaptığı incelemede karakulağın araç çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini belirledi.
“BİR KARAKULAK DAHA EKSİLDİ”
İlemin, olayla ilgili bilgi alır almaz bölgeye gittiğini ifade ederek, “8-10 yaşlarında güzel bir karakulak daha eksildi. Hayvanın bedeni hâlâ sıcaktı. İlk incelemeler sonrası omurgasının araç çarpması sonucu kırıldığını, baş ve iç organlarındaki kanama nedeniyle hayatını kaybettiğini anladık. Ölçümlerini tamamladıktan sonra DNA örneği almak amacıyla bazı doku parçaları aldım.” dedi. Karakulakların Türkiye’deki beş yabani kedi türünden biri olduğuna dikkat çeken İlemin, “Hepsi oldukça güzel, ama bence en güzeli bu tür. Sayıları her geçen gün azalıyor. Muğla, bu türün en fazla popülasyonuna sahip. Antalya, Aydın, Denizli ve Burdur’da da yayılış gösteriyor. Maalesef Muğla’da karakulaklar çeşitli sebeplerle ölüyor, bunların başında ise kara yollarında meydana gelen araç çarpmaları geliyor.”
“TEDBİR ALMAK ZORUNDAYIZ”
Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, kentteki ilçeler arası bölünmüş yollarda beton bariyerlerin bulunduğunu vurgulayarak, “Bu karakulağımızın öldüğü yerde hem ortada hem de yol kenarlarında beton bariyerler mevcut. Ortadaki bariyeri aşarak karşı şeride indiğinde gelen aracı göremediği için ne yazık ki ezilmiş ve hayatını kaybetmiştir. Karayollarında bu tür kazaların önüne geçmek için acilen tedbirler almalıyız. Seydikemer yaylasından geçen kara yolunda iki farklı noktaya, Köyceğiz Döğüşbelen mevkisinde bir noktaya ve Göcek-Fethiye arasında da bu son olayın yaşandığı yere ekosistem geçiş alanları planlanması gerekiyor. Her yıl bu noktalarda ortalama iki karakulak ve Seydikemer yayla bölgesinde bir vaşak, maalesef araç çarpması sonucu ölüyor. Ayrıca bu bölgelerde beton bariyer kullanılmaması da büyük önem taşıyor. ‘Karakulak tür koruma eylem planı’ kapsamında ekosistem geçiş noktalarını belirlemiştik. Artık bu planların uygulamaya geçilmesi, karakulak türünü korumak için hayati önem arz ediyor.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber