DOLAR 32,5689
EURO 34,8568
ALTIN 2.429,22
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Corona virüse D vitamini kalkanı

12.05.2020
A+
A-

Posta Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine tarafından corona virüs vakaları ile ilgili yapılan çalışmalarda son günlerde ön plana meydana çıkan tedavilerden biri de D vitamini. ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, İsviçre, İran, G. Kore ve Çin’deki hastanelerden topladıkları Covid-19 hastalarına ait verileri inceleyen araştırmacılar, Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüksek bulunduğu ülkelerdeki hastaların D vitamini seviyelerinin, ölümlerin az görüldüğü ülkelerdeki hastalara kadar daha düşük olduğunu tespit etti. 

SİTOKİN FIRTINASINI ENGELLİYOR

D vitamininin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisinin bilindiğini söyleyen Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “Geçtiğimiz son üç dört ay içerisinde yapılan çalışmalar, Covid-19 pandemisinde Vitamin D eksikliğinin giderilmesinin bağışıklık sistemi üstünde olumlu etki yaptığını ortaya çıkardı. Araştırmalar D vitamininin Covid-19’a karşı koruyucu ve çare edici bir katkı sağlayabileceğini ortaya koyuyor” dedi. 

Yeni alıcı koronavirüse bağlı ölümlerin yüksek olduğu ülkelerde yapılan araştırmalarda hastalığı hafif atlatanlarda D vitamini düzeylerinin yoğun bakıma giren ve hayatını kaybeden ya da hastaneye yatarak çare elde etmek mecburiyetinde kalanlara tarafından daha yüksek bulunduğunu belirten Prof. Dr. Başaranoğlu “Vitamin D, Covid-19’da hastalığın ağırlaşmasının aşağı yatan sitokin fırtınasının karşıtı yönde hareket eder. Belki de etkinliğindeki en önemli nokta budur. Vitamin D, bir taraftan proinflamatuvar sitokinleri azaltırken öteki taraftanda anti-inflamatuvar sitokinleri artırır yani vücuda bir denge verir” dedi. 

Ezberden kullanmayın

Çalışmalara kadar olağan ya da normalin üstteki sınırına yakın serum Vitamin D seviyesinin Covid-19 salgınında iyileştirici rolünün de olabileceğini açıklayan Prof. Dr. Metin Başaranoğlu “Uygulanan standart tedavilere ek olarak serum vitamin D düşük olanların doktor kontrolünde vitamin D takviyesi almalarını nasihat ederim.  Vücuttaki yeterli vitamin D varlığı bir anlamda koronavirüse aleyhinde koruyucu kalkan vazifesi görür. Oysa vitamin D yağda eriyen bir vitamin olduğu için ezbere kullanılması çok tehlikelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.