DOLAR 32,2632
EURO 34,7743
ALTIN 2.401,81
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Corona virüs salgınında sıcacık risk!

01.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Gökhan Kam’a konuşan kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Bülent Polat, 65 yaş üzeri insanların evde kalmalarının giderek diğer sıhhat problemlerine neden olacağını belirterek, şunları söyledi:

“65 yaş üzeri vatandaşların kısmi de olsa dışarı çıkmalarını savunuyorum. Çünkü ihtiyar insanların evde kapalı kalmaları, şeker, tansiyon, kas-kemik erimesi ve ortopedik sorunlar açısından büyük risk yaratıyor. 65 yaş üzeri insanların evde kalmaları artan bir şekilde onlarda başka sağlık durumu problemlerine yol açacak. Yüksek tansiyona ast problemler, hareketsizliğe ast olarak diyabet sıkıntıları ortaya çıkabilir.

Durağanlık bununla beraber beyin fonksiyonlarını da negatif yönde etkiliyor. Demans, Alzheimer dediğimiz hastalık süratli bir şekilde artabilir. Onları şu anda görmeyiz. Aylar daha sonra ortaya çıkar. Kalp hastalıkları bilhassa ayrıca tansiyondan dolayı tetiklenebileceği gibi ayrıca de evde yaşanan hareketsizliğin ve stresin etkisiyle de kalp hastalıkları artabilir.

Dolayısıyla bütün bu hastalıkların, yürek, tansiyon, şeker ve demans, Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesi büyük bıkkınlık. Hareketsizlik eklemlerde kireçlenmelere, eklem donmalarına yol açıyor. Bunlar Kovit kadar manâlı sağlık durumu sorununa dönüşebilir.”

İç hastalıkları ve geriatri uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu da, “Ben evden çıkmalarına çok taraftar değilim. Ama natürel ama onları biraz fena etkiledi. Depresif oldular, psikolojik sorunları oldu. Uzun dönemde adale erimesi, kemik erimesi, D vitamini eksikliği tümü olacak fakat bir müddet daha kısıtlamaların onlar için devam edilmesi taraftarıyım.

Lakin yapılacaksa da çok uyarı edilerek ve önlem alınarak ya da alışılagelmiş insanların çıkmadığı yasaklanmış günlerinde kısıtlı saatlerde çıkmalarına imkan verilebilir. Virüs halen bitmedi. Mayıs ardına kadar iyi bir şey yapalım derken o şansı kaybetmemek lüzumlu. Yaşlıları ve 20 yaş altını çıkarmayarak onları koruduk” ifadelerini kullandı.

Anadolu Afiyet Merkezi gıda ve diyet uzmanı Ulaş Özdemir, ideal beslenme düzenini tutmak için 65 yaş üzeri kişilere dokuz öneride bulundu. Dengeli beslenin: Tek herif beslenmeyin, olabildiğince sebze ve meyve çeşitliliği katmanızda menfaat var. Öğün atlamayın: Uzun açlıklar ve detokslar bu dönem içten gıda sistemi değildir. Su için: Su en çok dikkat etmemiz gereken noktaların başında karşımıza çıkıyor. Günde 2-2,5 litre su için. Protein tüketimi kayda değer: Haftada 2-3 kez balık tüketmeye çalışın, eğer balık tüketmiyorsanız yeşil mercimek de protein alımınız için içten bir alternatif olacaktır. Günde 2 tabak meyve: Sıradan iki aya değin mesela bir mandalina + bir kivi ya da bir portakal + bir elma gibi günde iki porsiyon meyve bağışıklığınız için epeyce kayda değer. Salatalarınıza zerdeçal ve zeytinyağı ilave edin: Zerdeçalın bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Salatalarınıza ve yemeklerinize ek edin. Yoğurt veya kefir tüketin: Bağırsak florası bu dönem gerginlik faktörünün artması ile de olumsuz etkilenebilir, yoğurt ve kefir gibi besinler floranızı güçlendirip vücudunuza kalsiyum sağlayacaktır. Hareket edin: Evin içerisinde günde 2500-4000 adım atmaya çalışın. Mevsiminde beslenin: Mevsiminde beslenmek vücudunuz açısından en faydalı besin biçimidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.