DOLAR 32,2919
EURO 35,0340
ALTIN 2.477,80
BIST 10.565,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Corona Virüs Bilim Kurulu Üyelerinden “bayram tatili” yorumu

15.05.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Aykut Yılmaz’ın haberine kadar koronavirüsle mücadelede Kontrollü Sosyal Yaşam evresinde oluşan “uyuşukluk” görüntülerine aleyhinde Bilim Kurulu üyelerinden uyarı geldi. Kurul’un halk sağlığı alanında uzman üyesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yaptığı değerlendirmede, Almanya, İtalya ilk kez edinmek üzere Avrupa’nın Türkiye’den önce salgına yakalandığını, aldığı önlemlerle Türkiye’nin bu süreci geciktirdiğini hatırlattı.

Almanya’nın pandemi sürecinde Türkiye gibi filyasyondaki başarısı, sağlık durumu alt yapısı ile salgını kontrol altına aldığını belirten Öztürk, “Almanya’da koronavirüs bulaşma kat sayısı 0,6’ya değin düşmüştü. Önlemler hafifledi bulaşma kat sayısı 1.18 oldu. 1’in üzerine çıkması virüsün yayılmaya devam etmesi demektir. Benzer durum Güney Kore ve Japonya’da da oldu” dedi.

Vatandaşların havaların ısınmasıyla bir an önce normalleşmeye geçme isteğinin arttığını ifade eden Öztürk, vatandaşlardan özellikle AVM konusunda daha temkinli davranmalarını istedi. AVM önlerinde yaşanan sosyal mesafeden uzakta görüntülerin, Türkiye’de azalmakta olan bulaşma katsayısını artırabileceğini gösteren Öztürk, “AVM’ye gerekmedikçe gitmeyin. Gerekliyse, örneğin yazlık ayakkabıya ihtiyacın var. Gidip onu alacak şekilde nokta atışı gidilmeli. Alışveriş süresi bir maske başvuru miadı dek olmalı. Maskenin ortalama 2 saat, bilemedin 3 saatlik bir ömrü var. Bunu geçmeyecek şekilde prensip edinilmeli” diye konuştu.

Yaklaşan Ramazan Bayramı’na da sinyâl eden Öztürk, şunları kaydetti:

“Haricen çıkmama bayramda da geçerli. Salgını atlatıyoruz, sonuna geliyoruz ama bayram için erken. Hani ‘yüzdük yüzdük kuyruğuna getirdik’ derler. Bunun için önümüzdeki bir ayı şayet 2 ayı kontrollü geçirmeliyiz.”

Gazi Üniversistesi Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan da, normalleşme adımlarının vatandaş düşünülerek atıldığını belirterek şöyle konuştu: “Bu bir açık çek. Kullanmamıza emrindeki. Maskeyi takıp, kurallara uyarsak bu normalleşme artarak devam edebilir. Lakin kurallara uymazsak o zaman kısıtlamalara dönülür. Ne dek eksik olgu çıkarsa onlara da serbestlik getirmiş olacağız. Maske ile sosyal mesafeye dikkat ederek yaşamaya alışmamız lüzumlu. Bulaşı ne kadar azaltırsak normale kavuşmamız öyle basit olacak. Bu yıl böylece çok şeyin sınavını geçiriyoruz. Hem sıhhat hem sosyal açıdan. Bayramda öpüşmeyeceğiz, uzaktan selamlaşacağız. Sabredelim inşallah kurban bayramında daha yakın olalım. Bu bayram da bizim için imtihan.”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr Levent Yamanel de Türkiye’nin bundan böyle yeni normalleri olduğunu belirtti. Yamanel, şunları söyledi:

“Yeni normalde mutlaka uymamız gereken dört kuralımız var. Topluluk oluşturmamak, sosyal mesafeyi gözetmek, maske takmak ve hijyene uyarlamak. Bu dört kuralı eksiksiz yerine getirmemiz gerekli ancak tekrardan pik görmeyelim. Baştan ölüm sayıları artmasın. Bunun için de maksimum bu önlemlere uyarı etmemiz gerekli. Eğer etmezsek, vakalarımız yeniden artar. Bilhassa bayramda çok itinalı olmamız lazım. Bu dört kurala bayram süresince mutlaka uymamız lazım.neye olabilmek için bu sene bayramlaşma yapmamamız gerekli.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.