DOLAR 32,5681
EURO 34,8878
ALTIN 2.438,54
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Dondurma hakkında bilmediğiniz gerçekler

19.07.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Dondurmada; A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, çinko mineralleri bulunur. Bu vitamin ve minerallerin vücudumuzdaki birçok fonksiyonda görevleri vardır. Örneğin A vitamini cilt ve göz sağlığımızı korumamıza katkı sağlar ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Süt ve taze sütten yapılan dondurma A vitamini kaynağıdır. Dondurmada ki E vitamini antioksidan bir vitamindir ve vücutta zarar görmüş hücreleri onarır.

Çocuklarda kalsiyum gereksinmesi günlük 1200 mg civarındadır. Peynirin 100 gramında 600 mg, sütün ise 100 gramında 120 mg kalsiyum bulunurken sütlü dondurmanın 100 gramında 80 mg kalsiyum bulunur. Yani gün içerisinde peynir, süt ve yoğurdun da yer aldığı bir beslenmeyle birlikte dondurma tüketilmesi kalsiyum ihtiyacını karşılamaya destek sağlar. Kalsiyumun yeterli miktarda alınması çocuklarda ve yetişkinlerde kemik ve diş sağlığıyla birlikte kalp kasının ve sinir fonksiyonlarının devamlılığı için ayrıca önemlidir.

Hastalığa neden olan hijyenik koşulların kötü olması ya da soğuk hava zincirlerinin sürekli olmaması sonucu dondurmanın içinde barınan bakterilerdir. Bu nedenle güvenmediğiniz yerlerden dondurma almamalıyız.

Sıcak günlerin hararetini alan dondurmaya beslenmenizde yer vererek güneşli günlerin keyfini çıkarabilirsiniz. Son olarak üstüne 1 bardak oda ısısında su içerek de boğazımızı ılıtırsak keyif faslını tamamlamış oluruz.

Paketli satılan dondurmalar krema, koruyuşu maddeler ve katkı maddeleri içerebilir. Bu nedenle güvendiğiniz bir dondurmacıdan taze sütten yapılan dondurmaları tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olur.

Keçi sütü, inek sütüne oranla daha fazla kalsiyum, A vitamini, potasyum, selenyum ve niasin içerir. İnek sütüne göre daha fazla yağ içermesinin yanı sıra CLA olarak bilinen vücutta yağ yakımını sağlayan konjuge linoleik asit miktarı da fazladır. Bununla birlikte keçi sütüyle yapılan dondurma lezzet açısından da daha cazip bir seçenektir.

Diyet yaparken de dondurma sağlıklı bir tatlı kaçamağıdır. Dondurma, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besin, tatlı isteğinizi karşılamak için tüketebileceğiniz hafif bir tatlıdır. Şerbetli ve yağlı tatlılara nazaran kalorisi düşük, besin değeri yüksektir. diyette şeker içeriği nedeni ile miktarına dikkat etmeliyiz. Günde 2 top dondurma diyetimizi sarsmaz. Enerji içeriği yüksek soslu ve kremalı olanları tercih etmek yerine, taze sütten yapılmış hafif dondurmaları deneyin. 

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.