DOLAR 32,3751
EURO 34,7785
ALTIN 2.395,53
BIST 10.241,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Corona günlerinde varis tedavinizi ertelemeyin

11.06.2020
A+
A-

Uyuşuk kalmak varis hastaları için tehlikeli

”Covid 19 salgını nedeniyle bir süredir evlerimizde daha pozitif vakit geçiriyoruz ve doğal olarak eskiye oranla daha atıl bir günlük yaşantımız var. Oysa özellikle bacaklarında varisleri olan hastalarımızın tedavilerini ötelememeleri gerekiyor. Çünkü az hareket beraberinde varislerde pıhtılaşma riskini doğurabilir ve bu pıhtıların akciğere gitmesi yaşamsal sonuçlar doğurabilir.

Bacaklarda kızarıklık ve şişliklere dikkat

Varisler çoğu süre değersiz görülse de tehlikeli olabilirler. kimsesiz bir pıhtının varlığı bile ciddi bir şart oluştururken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğerlere gitmesine ‘pulmoner emboli’ adı verilir. Tablo, yaşamsal risk oluşturur. Varisli hastalarımızda eğer basınçlı çorap giyme, egzersiz, bacağı yükseğe kaldırma gibi evde yapabileceğimiz tedavilerle sızı giderilemiyor; bacakta şişlik, akıntı, yara, enfeksiyon gibi sorunlar karşımıza çıkıyor ise daha ciddi tedaviler gereklidir. Bacakta kızarıklık, şişlik, büyüyen sızı, üstüne basamama gibi durumlar varsa acil çare gereği unutulmamalıdır.

Varis tedavinizi ertelemeyin

Bilinmesi gereken, bacağımızdaki ister kılcal isterse daha kalın çaptaki venlerin önemli bir damar hastalığının habercisi olduklarıdır. Yapılması gereken, sorunlar karşımıza çıkmaya başlamadan bu konuda tıbbi görüntü olmak ve bacağımızdaki venlerin durumunu ortaya çıkartacak bir doppler ultrason incelemesi yaptırmaktır. Olur Ya mirasçı sorununuz varsa ve çare gerektiriyorsa özellikle evde uyuşuk kalınan bu dönemde durumun daha da önemli bir ışık halkası gelme olasılığı olabilir. Bu yüzden hastalarımıza mutlaka takibi yapan hekimlerine başvurmalarını ve gerekliyse de tedavilerini aksatmamalarını öneriyoruz.

Varis hakkında bilinmesi gerekenler

Varisleri özet olarak tanımlayacak olursak; ara sıra but venleri (toplardamarlar) içinde bulunan ve kanın temizlenmek üzere akciğerlere dürüst ilerlerken geri kaçışını engelleyen kapakçıklar işlev göremez ışık halkası gelebilirler. Bunun sonunda venler içinde, bilhassa de üçgenin taban olmayan kenarı alt yarısında kan birikmeye, basınç artmaya ve damar duvarları gerilmeye başlar. Benzer biçimde, ven duvarlarındaki zayıflık da aynı sonucu doğurur. Hangi nedene alt olursa olsun sonuç, bacaklarda varis oluşumudur. Aile hikayesi, yaş, cinsiyet, venlerin geçirdiği travmalar, aşırı kilo, uzun zaman oturarak veya ayakta durarak sürdürülen yaşam biçimi, her türlü hormonal bozukluk ya da içinde hormon bulunan bir ilacın kullanılması, mirasçı oluşum riskini arttırır. Varislerin sebep olabileceği en ciddi sorunlardan biri pıhtı oluşumu ve ardından pulmoner emboli olasılığıdır. Bu yüzden muhakkak ihmalkârlık edilmemesi gereken bir sıhhat sorunu olduğunu bilhassa vurgulamamız gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.