DOLAR 32,5203
EURO 34,8038
ALTIN 2.421,04
BIST 9.689,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çocukların ruh sağlığına uyarı!

13.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden  Meltem Günay’ın haberine göre Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Yıkım Egzersiz Birimi tarafından hazırlanan “Kovid 19 ve Çocuk” isimli çalışmada, çocukların bu dönemde ruh sağlıklarını gözetmek için alınacak önlemleri ve yapılması gerekenler ele alındı. Prof. Dr. Bağımsızlık Öner kadar hazırlanan raporda ailelerin neler yapması ve nasıl davranmaları gerektiği açıklandı.

Dürüst cevap verin

Rapora göre çocukların kaygılarını yoklama edebilmek için birincil adımın bilgilendirme olduğuna dikkat çekildi ve çocuklarla konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralandı:

“Çocuğun soru sorabileceği bir ortam sağlanmalı, sorular güzelce ve çocuğun anlayabileceği bir şekilde cevaplanmalı.

Koronavirüsün yeni bir virüs olduğu, doktorların bununla ilgili bilgileri edinmeye devam ettiği, birçok kişinin hastalandığı fakat çoğunun durumunun iyi olduğu, çocukların ara sıra hasta oldukları ve hasta olurlarsa da fazla hafif geçirdikleri ancak yine de hijyene dikkat edilmesinin kayda değer olduğu belirtilmeli.

Bu dönemde konut haricen niyetlenmek zorunda kalan anne ve babalar işten geldiklerinde hijyen kuralları sebebiyle çocuklarına sarılmamaları ve öpmemelerini gerekçeleriyle anlatmalı. Bilhassa sıhhat çalışanları görevlerini, evde bulunmadıkları zamanı nasıl geçirdiklerini endişelendirmeden oysa güven duygusunu sarsmamak namına herhangi bir bilgiyi de saklamadan paylaşmalı.

Gerçekçi olmayan sözler verilmemeli. Evde veya okulda tehlikesiz olacakları söylenebilir, ama etraflarındaki kimsede rahatsızlık olmayacağı gibi bir laf verilmemeli.

Her şey içten değil

Çocuk, yetişkinlere bakarak kendisini ayarladığı için, konu ile ilgili yorumlara ve tepkilere dikkat edilmeli.

Televizyon ya da sosyal medyadaki abartılı veya korkutucu haber ve yorumlara maruz kalmaktan korunmalı. Çocuklara sosyal medyada duydukları her şeyin dürüst olmadığı söylenmeli.

Okulların kapatılması korkutucu bir olay gibi sunulmamalı. Evde olmanın öteki insanlara yardımsever olacağını çocuk bilmeli.

Günlük rutinler korunmalı.

Çocukların arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle görüntülü konuşmalar yapmaları sağlanmalı ve desteklenmeli.

Sürekli uyku sorunu yaşayan, korkularını denetim edemeyen, anne babasından ayrılamayan çocukların profesyonel /psikososyal yardıma ihtiyacı olabilir.”

İletişim kurarken bunlara dikkat edin

Raporda şu noktalara da uyarı çekildi: “Çocukların stresini artıracak ‘dehşete kapılma’ gibi yüklü kelimeleri kullanmayın. Titiz şekilde dinleyin ve onu anladığınızı ayrım etmesini sağlayın. Çocukların zorlandıklarında kendi yaşından daha ufak yaştaymış gibi davranışlar göstermesini ve o alışkanlıklarına dönebileceğini aklınızda tutun. Vefat gibi kavramları çocukların farklı şekilde algılayabileceğini unutmayın. Ergenlerle ‘erişkin gibi’ iletişim kurma ve onların hafıza ve duygularına hürmet duyduğunuz mesajını verin.”

‘Yeni normal’e göre kendinizi organize edin

“Yeni adi”e tarafından kendilerini her tarafta organize etmeleri tavsiyesinin altının çizildiği raporda, yaşanan durumun çocuklar üzerindeki negatif etkileri de ele alındı.

Bunlar şöyle sıralandı:

“Mektep öncesi çocuklarda; tutum ve becerilerde gerileme, anne babaya fazla yapışma ve ayrılamama, uyku sorunları, iştahsızlık, korkular, yatak ıslatma, hasar verici davranışlar, tavır sorunları. Mektep çocuklarında; tedirginlik, saldırganlık, aşırı yapışma, kâbuslar, keskin konsantrasyon sorunları, yapması beklenen aktiviteleri yapamama, yaşa ve bilişsel gelişim düzeyine tarafından daha küçük yaşta çocuk davranışlarının sergilenmesi. Ergenlerde; uyku ve yeme sorunları, fazla tedirginlik, saldırganlık, içe kapanma, endişe, yoğun kaygı, fiziksel ağrılar, tavır sorunları, içki kullanımı gibi riskli davranışlar.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.