DOLAR 32,4208
EURO 34,6292
ALTIN 2.494,86
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Çinli Şirket Kovid-19 Aşı Denemelerine Körfez Ülkesinde Başladı

27.08.2020
A+
A-

Clinical Trials Arena internet sitesinin haberine göre, şirketin Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Vuhan Biyoloji Ürünleri Enstitüsü iş birliği ile geliştirilen koronavirüs aşı adayının denemeleri yapıldı.

Bahreyn Uluslararası Fuar ve Toplantı Merkezinde yürütülecek olan deneye 18 yaşından büyük 6 bin sağlıklı gönüllünün katılması planlanmakta.

Bileşimde koronavirüsün ‘etkisizleştirilmiş’ bir hali bulunan aşı adayı, vücutta virüse karşı bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor.

Üzerinde çalışılan aşının birinci ve ikinci aşama klinik denemeleri Çin’de yürütülmüş, üçüncü aşama klinik denemelere ise 17 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de başlandı.

Aşı adayının, Çin’de devlet görevlileri ve kamu şirketlerinin çalışanlarında denendiği yönünde medyada yer alan iddialar bilim dünyasında tartışmalara yol açmıştı.

ÇİN’DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI

Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin’de de 8 farklı aşı adayının klinik denemeleri devam etmekte. Bunlardan 4’ü birinci, 4’ü ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test edilmekte.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içerisinde çalışmalarını yürütüyor.

Sinopharm’ın aşı adayı dışında CanSino’nun Çin Askeri Tıp Akademisine bağlı Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirdikleri ‘Ad5-nCOV’ adlı aşı adayı ve SinoVac’ın geliştirdiği ‘CoronaVac’ en çok umut veren çalışmalar arasında yer almakta.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılmaya başlaması için 3 aşamada insanlar üzerinde test etmek gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıda olan gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri üzerinde araştırmalar yapılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği test edilmiş olan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denek üzerinde tekrar yapılıyor. Tüm bu süreç, aylar hatta yıllarca sürebiliyor.

29 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 20 Ağustos itibarıyla tüm dünyada koronavirüse karşı 30 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında yer alıyor.

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak pandemik bir salgına dönüştü. Tüm dünyada vaka sayısı 23 milyon 638 bini aşarken, 813 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüsle Mücadelede Kış Ayları Daha Zorlu Olacak

Koronavirüsle Mücadelede Kış Ayları Daha Zorlu Olacak

İnternet Koronavirüs’ün Laboratuvarda Üretildiğini Düşünüyor

İnternet Koronavirüs’ün Laboratuvarda Üretildiğini Düşünüyor

Anne Sütü Koronavirüsü Tamamen Önlüyor

Anne Sütü Koronavirüsü Tamamen Önlüyor

Koronavirüsün Etkilerini Yok Ediyor!

Koronavirüsün Etkilerini Yok Ediyor!

İLİşKİLİ GALERİLER  'Bisikletli Koronavirüs Timleri' Atık Toplamak İçin Hareket Geçti!

‘Bisikletli Koronavirüs Timleri’ Atık Toplamak İçin Hareket Geçti!

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

Koronavirüs Nedeniyle Görüşemeyen Filiz Akın ve İlker İnanoğlu Kavuştu

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Koronavirüs Salgınını Ortaya Çıktığı Wuhan’dan Şaşırtan Görüntüler

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.