Çingene kızı topraklarına döndü, peki ya diğerleri?
Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km mesafede bulunan ve M.Ö 2-3’ncü yüzyıla ait olan bu eserler, yapıldığı dönemde bir evin yemek odasının tabanını süslüyordu. Kazı çalışmaları sonucunda bulunan eserler yurt dışına kaçırılmış, ancak Çingene Kızı bulunamamıştı. Şans eseri ortaya çıkan Çingene Kızı mozaiği sayesinde, çevresindeki diğer eserlerin de arayışına başlandı ve Ohio Üniversitesi’nde yer aldığının belirlenmesi üzerine getirilmesi için çalışmalara başlandı.

Peki Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde yapılan kazılar sonucunda çıkan ve kaçırılan diğer eserler neler? İşte detaylar…
class=’cf’>
Truva Hazineleri: M.Ö. 1200’lü yıllarda yapılan Troya Savaşı’nda kullanılan Agamemnon’a ait maske, kullanıldığı tarihten de 300 yıl önceye aittir. Bu paha biçilemez değerdeki eser ise ait olduğu topraklarda değil, günümüzde Atina Milli Müzesi’nde sergilenmektedir.
A.B.D Worcester Müzesi’nde Sergilenen Eserler
Dionysos Mozaiği:
Hermes’in Dionysos’u kucağında taşıdığı anı gösteren bu mozaik yapı da Antakya’da ortaya çıkarılmıştır ve M.S. 4.cü yüzyıla tarihlenmektedir. Günümüzde ise Amerika Worcester Müzesi’nde sergilenmektedir.
Kaynak: neredekal.com