DOLAR 36,1038
EURO 37,5388
ALTIN 3.366,85
BIST 9.779,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 10°C
Paz 7°C

Çin’de Dinozor Kafasına ve Kuş Bedenine Sahip 120 Milyon Yaşında Bir Fosil Bulundu

28.06.2021
A+
A-

Üzerinde yaşadığımız gezegenin yaklaşık 4,5 milyar yıllık serüveni boyunca tam 5 kez büyük kitlesel yok oluşlar yaşandı. Bu büyük yok oluşlardan biri ve en sonuncusu ise 65 milyon yıl önce gerçekleşen ve dinozorların sonunu getiren K-T yok oluşuydu.Everest’te daha büyük bir meteorun gezegenimize çarpması sonrası oluşan bu yok oluşta canlı türlerinin büyük çoğunluğu yok oldu.

Dinozorlar ise bu meteor çarpmasına kadar son 175 milyon yıldır gezegenin hakimi konumundaydı. Yüzlerce farklı türe evrimleşmiş olan dinozorlar, bolluk içinde yemyeşil bir dünyada yaşıyorlardı ancak beklenmedik bir anda gelen bir meteor, dinozorlara dair her şeyi haritadan sildi. Dinozorlardan geriye ise kuşlar kaldı. Kuşlar, dinozorlara ait kalıntılara sahip olan ve günümüzde dinozorlardan izler taşıyan tek canlı türü. Ancak tabii ki dinozorlar ile kuşlar arasındaki evrimsel süreçte ne kuş ne de dinozor olarak adlandırılabilen ara formlar da mevcut. 

Çin’de 120 milyon yıl önce yaşamış bir ‘yarı kuş yarı dinozor’ canlı türü fosili keşfedildi:

dinozor kuş

Yürütülen pek çok araştırmada dinozorlar ve kuşlar arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamamızı sağlayan fosiller bulunuyor. Son örnek ise Çin’in kuzeydoğusundan geldi. Kafası tıpkı Tyrannosaurus rex gibi görünen ancak vücudu günümüzün serçelerine ya da sinek kuşlarına benzeyen bir fosil keşfedildi.

Bulunan fosilin boyutları ise şaşırtıcı. Bu minik canlının Tyrannosaurus rex kafasına benzeyen kafası yalnızca 2 cm büyüklüğünde. Fosili inceleyen paleontologlar, minik canlının enantiornitinler olarak anılan ve soyları milyonlarca yıl önce tükenmiş bir erken kuş grubuna ait olduğunu ifade ediyor. Bu kuş grubu büyük yok oluş esnasında yok olmuş olsa da kimi özelliklerinin günümüzde pek çok kuşta görüldüğü biliniyor ve modern kuşlara giden evrimsel süreçte önemli bir yerleri olduğu biliniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.