DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çin’de Artan Covid 19 Vakaları iPhone Üretimini Olumsuz Etkileyecek (E Hani Bitmişti?)

02.11.2022
A+
A-

Bundan tam 3 yıl önce, 2019 yılının Ekim ayında Wuhan’da başlayan Covid-19 salgını, çok kısa bir sürede ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Uzun süren pandemi yeni yeni etkisini kaybederken Çin’de de azalmaya başlayan Covid-19 vakaları artışa geçmeye başladı.

İlk vakaların ortaya çıkmasının ardından “sıfır tolerans” ilkesi ile sıkı önlemler alan Çin hükümeti, geçtiğimiz günlerde vakaların artmasının ardından yeniden bazı şehirlerde ve bölgelerde kapanmaya gitti. Bu kapanma, Disney ve Apple’ı da zorlayacak gibi duruyor.

Çindeki Disneyland kapatıldı

Çin’in bu kapanmalara gitmesinin ardından Çinli ekonomist Zichun Huang, dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Çin’in 2023 yılında da ekonomik sıkıntılar yaşamaya devam edeceğini belirtti. Geçtiğimiz haftalarda ülke çapında 400 civarı vaka sayısı görülürken 30 Ekim Pazar günü yapılan açıklamada vaka sayılarının 3.000’e yaklaştığı belirtildi. Bu devasa artış nedeniyle de pek çok şehirde ve bölgede kısmi kapanmalara gidilirken dünya devi şirketler ise bu kapanmadan nasibini alıyor.

Disney’in tüm dünyada en çok kazandıran tema parklarından birisi olan Şangay’daki Disneyland’in geçici bir süreliğine tamamen kapanacağı açıklandı. Pandeminin ilk ortaya çıktığı günden beri Disneyland, sadece negatif test sonucu olan kullanıcıları maske takmaları şartıyla parka kabul ediyordu.

Bu durumdan zarar gören bir diğer firma ise dünyaca ünlü anakart üreticisi Foxconn oldu. Tayvan merkezli şirketin en büyük fabrikalarından olan Çin fabrikasının kısmi kapanma nedeniyle üretimde azalmaya gideceği açıklandı. Çoğunlukla iPhone anakartları üreten Çin’deki Foxconn fabrikasının bu hamlesi nedeniyle iPhone anakartlarında %30 azalma olacağı ve bu nedenle önümüzdeki haftalarda özellikle iPhone 13 ve 14 serisi telefonlarda tüm dünya çapında stok yetersizlikleri görülebileceği düşünülüyor.

Vaka sayılarının artması her ne kadar pek çok şirketi zor durumda bırakacak gibi dursa da çoğu Çin vatandaşı vaka sayılarındaki artışın devam edip bunun tekrar bir küresel pandemiye dönüşmesinden korkuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.