DOLAR 32,3455
EURO 34,7634
ALTIN 2.392,55
BIST 10.246,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Çin, En Büyük Roketiyle Ay’ın Karanlık Yüzüne Bir Araç Fırlattı: Chang’e 5 Görevi Başladı

24.11.2020
A+
A-

Çin, Ay’ın karanlık yüzü olarak bilinen ve aslında sadece Dünya’dan görülmeyen yüzü olan bölümüne kafayı takmış durumda. Geçtiğimiz yıl aynı bölgeye keşif aracı gönderen Çin, şimdi de örnekleri toplayıp Dünya’ya getirecek aracı Chang’e 5’i fırlattı. 

The Guardian’ın haberine göre Çin’in en büyük roket sistemi Long March-5, adını antik Çin Ay tanrıçasından alan Chang’e 5 isimli uzay aracını dün gece yarısı fırlattı. Hainan Adası’ndan yapılan fırlatma görevinde herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve araç, Ay’a doğru kısa süreli yolculuğuna başladı. 

Ay’ın karanlık yüzünden kayalar toplayıp 23 gün sonra Dünya’ya geri dönmüş olacak:

Çin ay aracı
Çin’in 2019’da Ay’ın karanlık yüzüne gönderdiği araç Chang’e 4.

Görevin sözcüsü Pei Zhaoyu, Chang’e 5 aracının Ay yörüngesine girdikten sonra yüzeye 2 farklı araç bırakacağını belirtiyor. Bu araçlardan birisi gezgin, diğeri sonda görevini üstleniyor. Her iki araç da 2 gün boyunca Ay yüzeyinde kalıp örnekleri toplayacak, ardından yörünge’deki Chang’e 5’e geri dönmeleri sağlanacak. Daha sonra da Dünya’ya dönüş yolculuğu başlayacak. 

Yüzeye inen araçlardan birisi, Ay yüzeyini delerek robotik bir kolla toprağı ve kayaları çıkartacak. Yani Çin sadece Ay’ın yüzeyinden değil, aslında ulaşabildiği kadar yer altından da örnekler toplayacak. Pei’ye göre görevin en zorlu yanı da bu örnekleri toplayan aracın Ay yüzeyinden ayrılıp yörüngedeki taşıyıcı araçla buluşmasını sağlamak.

Çin’in bu görev hakkında açıkladığı bilgilere göre amaç Ay’ın oluşum süreçlerini anlamak. Ancak bu bilgilerin sadece kamuoyuna açıklanan bilgiler olması, Çin’in Ay’da su aramak gibi başka amaçları olduğunu da düşündürmüyor değil. Önümüzdeki yıllarda bu tip soruların yanıtları da ortaya çıkacaktır. Eğer Chang’e 5 Dünya’ya geri dönmeyi başarısa Çin, ABD ve Rusya’nın ardından Ay’dan Dünya’ya örnek getiren üçüncü ülke olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.