DOLAR 32,3233
EURO 34,7673
ALTIN 2.389,91
BIST 10.250,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Cilt lekeleri neden olur? Cilt lekeleri nasıl geçer?

23.03.2021
A+
A-

ABONE OL

Melazma, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu değişiklikler, hamilelik sırasında veya doğum kontrol hapı kullanıldığında ortaya çıkabilir. Bu durumda doğum yaptıktan veya hap almayı bıraktıktan sonra pigmentasyon kendiliğinden kaybolacaktır.

Güneşte çok fazla zaman geçirirseniz vücudun hemen hemen her yerinde koyu noktalar görünebilir, ancak bunlar zararsızdır. Bunun nedeni, güneşten gelen ultraviyole ışığın cildinize renk veren pigment olan melatonini etkilemesi ve daha hızlı üretilmesidir. Yaşlandıkça melatonin üretimi de kendi kendine artmaya başlar.

Postinflamatuar hiperpigmentasyon durumları ise ciltte yaralanma veya enflamasyondan kaynaklanır. Akne, kabarcıklar veya yanıklardan kaynaklanabilir ve zamanla kendiliğinden geçer.

Pigmentasyonu önlemek veya azaltmak mümkün

Pigmentasyonu önlemek veya azaltmak mümkün

Ne yediğiniz cilt sağlığınızı etkileyebilir. Besleyici yiyecekler yediğinizden emin olun. Doğru beslenmek; hormonal dengesizlik, enfeksiyon ve güneşe maruz kalmanın neden olduğu hücresel stresin etkilerini en aza indirerek hiperpigmentasyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Hiperpigmentasyonun görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek yiyeceklerden bazıları nar, ıspanak, lahana ve havuçtur. Vücudunuza cildinizin ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve sağlıklı yağlar sağlayabilirler. Yeterince su içmek de önemlidir.

Cildinize dokunmamaya çalışın

Cildinize dokunmamaya çalışın

Yara kabuğunu koparmak, sivilceyi sıkmak veya sivrisinek ısırığını kaşımak cazip gelebilir. Ancak böyle şeyler yapmaktan kaçınmalısınız çünkü bu cildinizde koyu lekelerin oluşmasına neden olan iltihabı artırabilir.

Kendinizi güneşten koruyun

Kendinizi güneşten koruyun

Güneşte geçirdiğiniz zamanı sınırlayın ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Cildinizin lekelenmesini önlemek istiyorsanız güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.

Doğal ürünler kullanın

Doğal ürünler kullanın

Cildinizdeki koyu renkli alanları doğal ürünlerle aydınlatmanız mümkün olabilir. Bazı çalışmalar, dut özü yağının yanı sıra yeşil çay, zerdeçal ve soya fasulyesi özlerinin cildin durumunu iyileştirmeye ve hiperpigmentasyon görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.