DOLAR 32,3645
EURO 34,6827
ALTIN 2.395,64
BIST 10.169,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

28.06.2021
A+
A-

Cilt kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri nelerdir? Cilt kanseri tedavisi, cilt kanseri olduğunu nasıl anlarsın? Tüm merak edilenleri sizin için araştırdık…

Yaz aylarının gelmesiyle, tatil planları yapılmaya başlandı. Sıcak bölgeleri tercih edenlerin ise en çok araştırdığı şeylerden biri cilt kanserini etkileyen faktörler, cilt kanseri belirtileri, cilt kanseri tedavisi, cilt kanseri olduğumu nasıl anlarım? Gibi konu başlıklarının tüm detaylarını araştırdık. 

Cilt hücrelerinin büyümesi ile olan cilt kanseri çok sık güneşe maruz kalan ciltte meydana gelir. Kanserin bu yaygın görülen türü güneş ışığına maruz kalmayan cilt alanlarında da meydana gelebilmektedir. Peki cilt kanseri nedir?

Deriyi renklendiren pigmnetler, cilt hücreleri tarafından üretilir. Cilt kanseri ise bu gücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla meydana gelir. 

Ultraviyole ışınlara maruz kalmayı azaltmak ya da kaçınarak cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Cildinizde şüpheli değişiklikleri farketmek açısından incelenmesi kanserin erken teşhisine yardımcı olabilir. Kanserin erken teşhis edilmesi size en kaliteli tedavi şansını verir.

CİLT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cilt kanserinin en önemli belirtisi deride yeni bir leke ya da lekenin büyüklüğü, şekli veya rengindeki değişikliktir.

Diğer bir işaret, cilt lekesinin cildinizdeki diğer lekelerden farklı görünmesidir. Bu uyarı işaretlerinden birini farketmeniz durumunda doktora başvurmalısınız.

Diğer Belirtileri İse Şöyle:

-İyileşmeyen yara

-Pigmentlerin lekenin dışına taşarak etrafındaki deriye yayılması

-Kırmızılık veya yeni bir şişlik

-Kaşıntı, hassasiyet veya ağrı

-Benin yüzeyinin değişmesi- tümsekleşme, kanama ya da nodül veya yumru şeklinde görünüm

-Normal bir benle melanom arasındaki farkı ayırt etmek bazen zor olabilir, doğru olan uzman bir dermatoloğa başvurmaktır.

CİLT KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Birçok çeşidi bulunan deri kanserleri hakkında açıklamalarda bulunan Uz. Dr. Hatice Duman, cilt kanserine neden olan faktörler hakkında uyarılarda bulundu.

Çok farklı şekillerde belirtiler gösterebilen cilt kanserini önlemede en önemli adım, kendinizi sık sık kontrol etmek ve bu belirtileri fark etmeniz halinde hemen bir uzmana görünmek. Cilt kanseri neden olan şeylerin başında, UV ışınlarına en çok maruz kalan yüz, boyun ve el gibi bölgelerde daha çok görüldüğünü belirten Duman, erken tanının oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kişinin kendisini takip etmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Uz. Dr. Hatice Duman, cilt kanserini etkileyen faktörleri şöyle sıraladı;

-Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak,

-Çocukluk dönemindeki güneş yanıkları,

-Açık tenli, kızıl saçlı, çilli ve renkli gözlü olmak,

-Sık sık solaryuma girmek,

-Ailede veya kişide cilt kanseri hikayesinin olması,

-Çok fazla sayıda bene sahip olmak,

-Uzun yıllar iyileşmeyen veya kötü iyileşmiş yaraya sahip olmak,

-Uzun süreli X ışını, arsenik ve kömür katranına maruz kalmak,

-İleri yaş,

-Organ nakli gibi sebeplerden dolayı bağışıklığın baskılanmış olduğu durumlar,

-Erkek cinsiyet,

-Bazı cilt hastalıkları.

cilt kanseri belirtileri

30’LU YAŞALAR SONRASINDA ÇIKAN BENLERE DİKKAT

Özellikle 30’lu yaşlardan sonra vücutta çıkan ve hızlıca büyüyen benlerin muhakkak takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Duman,

‘Benlerde büyüme, şekil bozukluğu, renk değişikliği, kenar düzensizliği gelişirse, diğer benlerden farklı görünüyorsa, 36 yaşından sonra yeni çıkan bir ben olursa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Yine en az 1 aydan uzun süredir devam eden iyileşmeyen yaralarda, ciltte gelişen farklı kabarıklıklar ve yeni oluşan lekeler de ihmal edilmemelidir’ şeklinde konuştu.

CİLT KANSERİ TEDAVİSİ NASIL OLMALI? 

-Kişinin yaşı, ek hastalıkları, deri kanserinin çeşidi, tutulum bölgesi kanser tedavisinde dikkat edilen unsurlardandır. Genellikle temel tedavi cerrahi olarak çıkarılması olsa da bazen radyoterapi, kemoterapi, kriyoterapi gibi farklı tedaviler de cilt kanseri tedavisinde kullanılır.

-Kanser tedavisinin en önemli hususlarından biri ise kanserin evresidir. Evre 0 durumundaki cilt kanserleri için uygulanabilecek tek tedavi yöntemi tümörlü lezyonun cerrahi operasyonla, kanserli bölgenin temizlenmesidir.

-Evre I – II durumunda melanomda kanser lenf bezlerine yayılımış demektir. Bu durumda cerrahi girişim ile tümörlü melanom dokusu tamamen alınır ve yayılmadığından emin olmak için tekrar biyopsi yapılır.

-Evre III ise cilt kanseri lenf bezlerine yayılım göstermiş olan ileri derece kanser durumudur. Bu durumda etkili tedavinin sağlanabilmesi için hem kanserli cilt lezyonunun hem de lenf bezlerinin cerrahi operasyonla tamamen bölgeden alınıp, kanserli alan tamamen temizlenmelidir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.