Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan Afetlere Dayanıklı Binalar İçin Dönüşüm Çağrısı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, afetlere dayanıklı binalar için dönüşüm çağrısında bulundu. Güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanları için adımlar atılıyor.
İstanbul’da Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüşümüne Vurgu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da deprem tehdidi nedeniyle acil dönüşüm çağrısında bulundu. Bakan Kurum, “Afetlere dayanıklı binalar inşa etmek ve mevcut yapıları güçlendirmek, başka seçenek bırakmıyor. Evlerimizi bir an önce yenileyerek, daha güvenli ve sağlam bir gelecek oluşturalım” ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki Riskli Yapıların Durumu ve Dönüşüm Çalışmaları
Şehirde yaklaşık 1,5 milyon konut deprem riskiyle karşı karşıya. Bunların 600 bini ise, her an çökmeye hazır durumda. Bugüne kadar 900 binden fazla ev ve iş yeri dönüşümünü tamamlayan Bakanlık, İstanbul’a özel olarak 2023 yılında “Yarısı Bizden” kampanyasını başlatmıştı. Kampanyanın son başvuru tarihi ise 9 Ağustos 2024 olarak belirlenmiş ve bu tarihten sonra başvurulara sınırlama getirilmemiştir.
Alan Bazlı Büyük Dönüşümler ve Bakanlığın Rolü
Bakan Murat Kurum, alan bazlı büyük kentsel dönüşüm projelerinde, tam uzlaşma sağlanmışsa, bakanlığın inşaat faaliyetlerine devreye girebileceğinin altını çizdi. Bu kapsamda, İstanbul’da gerçekleştirilen dönüşüm projeleri hızla devam ediyor.
Başarı Hikayeleri ve Vatandaşların Görüşleri
İşte, “Yarısı Bizden” kampanyasıyla evlerini yenileyen vatandaşlarımızdan bazıları:
- Fikret Yüzügüler: “6 Şubat depremleri, bizim için dönüm noktası oldu. Güvenli bir yaşam için bu kampanya tam anlamıyla ilaç gibi geldi. Devletimiz, iki yıl boyunca ödeme almadan ve bina tamamlandıktan sonra faizsiz ödeme imkanı sunuyor. Bu gerçek bir yardım, evimiz bizim en büyük güvencemiz.”
- Emine Öztürk: “Ev hanımı olarak, yakınlarımın depremi yaşamasıyla ciddi anlamda kampanyanın önemini kavradım. Hak kazandık, kira ve kredi destekleriyle sıfır ve sağlam bir ev sahibi olduk. Devletimiz, bizim geleceğimizi garanti altına aldı.”
- Ulviye Erkin: “Binamın çürük olduğunu öğrendiğimde çok korktum. Yapı denetim ekipleri sürekli denetim yapıyor ve betonlar ölçülüyor. Bu güven verici. Paramızı da zamanında aldık. Artık hiçbir şey bana korkutamaz.”
Finansal Destek ve Dönüşüm Süreci
Bakanlık, hak sahibi vatandaşlara şu destekleri sağlıyor:
- Bir konut için: 700 bin TL hibe + 700 bin TL kredi
- Diğer konutlar için: 1,4 milyon TL kredi
- Bir dükkan için: 350 bin TL hibe + 350 bin TL kredi
Geri ödemeler, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl sonra başlıyor ve 10 yıl vade ile ödeniyor. Ayrıca, yüklenici firmalarla yapılan anlaşmalarla toplam destek miktarı yaklaşık 1,5 milyon TL seviyesine ulaşabilmektedir.
Alan Bazlı Dönüşüm ve TOKİ İş Birliği
Alan bazlı büyük dönüşüm projelerinde, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut işbirliği ile vatandaşlara çeşitli finansal imkanlar sunuluyor. Bu projelerde, vatandaşlar 700 bin TL hibe desteğinden yararlanabiliyor ve inşaatlar TOKİ veya Emlak Konut tarafından üstleniliyor. Hibe tutarları, bina maliyetlerinden düşülerek kalan borç ise uzun vadeli uygun taksitlerle ödeniyor.