DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
10°C
Parçalı Bulutlu
Cts 11°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Çetin Emeç 31. ölüm yıldönümünde anılıyor

07.03.2021
A+
A-

Bugün, Türk basını için en acı günlerden biri… Bundan 31 yıl önce Hürriyet Gazetesi’nin efsanevi Genel Yayın Yönetmeni, usta gazeteci Çetin Emeç, evinden çıkıp aracına bindiği sırada çapraz ateşle katledildi. Basın şehidi Emeç, bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anılmayacak olsa da hatırası, ailesi, sevenleri ve meslektaşlarının kalbinde yaşamaya sonsuza dek devam edecek…

Usta gazeteci Çetin Emeç, 7 Mart 1990 günü, her sabah olduğu gibi şoförü Sinan Ercan’la birlikte işyerine doğru yola çıkacaktı. Emeç, otomobiline bindiği sırada kar maskeli caniler, usta gazetecinin otomobilinin önünü keserek tetiğe bastı. Çapraz ateşe tutulan araçta Çetin Emeç ve şoförü Sinan Ercan kanlar içinde şehit düşerken, katliam haberi kısa sürede Türkiye’nin gündemine düştü. Emeç’i katleden saldırganlar, olayın ardından kaçtıkları otomobili Bostancı’da terk ederek izlerini kaybettirdi. Alçak saldırı toplumsal öfkeye neden oldu. Emeç’in naaşı, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni sonrası Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi.  

6 yıl sonra yakalandı

Emeç’i katledenlerin izi ise ancak katliamdan altı yıl sonra bulundu. Emeç’e pusu kurup katleden isimlerden İrfan Çağrıcı, 2 Mart 1996 günü Kadıköy’deki bir banka şubesinde “Rasim Ayar” adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalandı. Çağrıcı, İslami Hareket Örgütü adına cinayeti işlediğini itiraf ediyordu. Suikasta ilişkin İstanbul 3 No’lu DGM’de açılan yasadışı “İslami Hareket Örgütü” davasının iddianamesinde, Emeç’in evinin önüne gelen örgüt üyelerinden Tamer Arslan’ın, Levent’te gasp edilen 34 FFE 21 plakalı otomobili kullandığı bilgisine yer verildi. İrfan Çağrıcı’nın ön koltukta, Muzaffer Dalmaz’ın ise arka koltukta oturduğu, Çağrıcı’nın suikast silahlarını İran uyruklu “Mustafa” ve “Ali” adlı kişilerden aldığı belirtildi.

31 yıldır sır

Cinayetle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda 2 Mart 1996’da Kadıköy’de bir banka şubesinde sahte kimlikle yakalanan İslami Hareket Örgütü sözde İcra Şurası Üyesi İrfan Çağrıcı ile beraberinde yargılanan dört sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılsa da diğer tetikçi Muzaffer Dalmaz yurt dışına kaçmayı başardı. Henüz 55 yaşındayken, kalemine kurşun sıkılan Bab-ı Ali’nin usta ismi Çetin Emeç’in gerçek failleri ve tetiğe bastıran güçler ise 31 yıldır sırrını koruyor.

Çantasındaki yazı kayboldu

Basın şehidi Çetin Emeç’in hayat arkadaşı Bilge Emeç ise, cinayetten 20 yıl sonra verdiği röportajda, duygularını şöyle özetlemişti:

“Çetin sabahları 07.30-08.00 gibi çıkardı evden. Radyoyu kurardı. Her sabah oyun havaları, türkü ile uyanırdık biz. O saatte o var tabii. Uyanır, mutlaka 40 dakika jimnastiğini yapar, soğuk duşunu alır, merdivenleri zıplayarak iner giderdi. Bir de mutlaka çıkmadan duasını okurdu. Kıbleye karşı durur, ellerini açar, duasını yapardı. Kimseye göstermeden ama. Ben yatak odamdayım. Çetin öptü beni, çıktı. Çıkar çıkmaz çok tuhaf bir ses geldi dışarıdan. Ses çok tuhaftı çünkü, anlamadım. Sonra dışarıdan uğultular çoğalmaya başladı. Cama koştum. Bir baktım arabanın camları bütün kırık, Çetin koltuğunda hiç kıpırdamadan oturuyor, hiç hareket yok. Gerçek failleri hiçbir zaman bulunamadı. Kaç kere kayboldu ifadeler, kaç kere. Defalarca soruşturmayı yürüten terörle mücadelenin başındaki kişi değişti. Çok ağrıma gitti bu olanlar. Nasıl kaybolur ifadeler? Asıl, Çetin’in arabasında yanında olan çantasından sonraki gün yazacağı yazı kayboldu. O yazıda ne vardı, merak ediyorum. Katilin bulunması çok önemli değil. Yakalanan katilin de gerçek olduğunu düşünmüyorum. Gerisinde kim var bu işlerin, hâlâ çözülmedi. Çözülse ne olacak ki artık, onu da bilmiyorum…”

Pandemi nedeniyle anma yapılmayacak

Basın şehidi Çetin Emeç için her yıl, 7 Mart’ta mezarı başındaki anma etkinliğinin, bu yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldığı açıklandı.

Mert İnan / Milliyet Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.