DOLAR 32,2569
EURO 34,7801
ALTIN 2.403,55
BIST 10.190,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Çen Düçünüyon mu Çen: Yalnızca Bir Kilobaytlık ve Birkaç Satırlık Satranç Motoru Geliştirildi

31.03.2021
A+
A-

Günümüzde kullandığımız neredeyse her cihaz ve oynadığımız her oyun, yalnızca birkaç satır da olsa yazılan kodlarla çalışıyor. Bugün karşılaştığımız bir tarayıcı oyunuysa, normalde çok daha fazla satırdan oluşması gereken kaynak kodları yerine sadece birkaç satırlık kaynak kodla çalışıyor. Üstelik oyunun boyutu dahi sunduğu elementlere göre bir hayli küçük kalıyor.

Bu bağlantıya tıklayarak ulaşabileceğiniz internet sitesinde karşınıza son dönemin en popüler dizilerinden birisi olan Queen’s Gambit’in Beth Harmon’u çıkıyor. Piksel piksel oluşturulan bu ufak pencere içinde “The Kilobyte’s Gambit” isimli bir oyun yer alıyor. Sayfayı ilk açtığınızda da oyunun en ilgi çekici yanına vurgu yapılıyor: “1024 baytlık JavaScript’i yenebilir misin?

Yalnızca 1 kilobaytlık beyne sahip satranç oyunu:

satranç

Evet, tarayıcımızda gördüğümüz ve oynadığımız bu oyun, yalnızca birkaç satırdan oluşan bir JavaScript dosyası tarafından yönetiliyor. 1 kilobayt boyutundaki bu dosyanın küçük boyutunu anlatmak için bazı örnekler verebiliriz. Oyun, dört Tweet kadar, bir sayfalık yazıdan iki kat küçük, yazılardan oluşan kısa bir e-postayla da hemen hemen aynı boyutta.

Elbette oyunun bu kadar küçük bir beyin sayesinde yönetilmesi, bazı sınırları da beraberinde getiriyor. Örneğin geliştiriciler, oyunda kazanıp kaybettiğinizi gösterebilecek bir göstergeye yer vermiyor. Bu durumlarda yalnızca iki taraftan birisi hareket edemiyor. Fakat bunun dışında oyunun oynanışında hiçbir sorun yaşanmıyor ve herhangi bir gecikme de görülmüyor.

Oyunun 1 kilobaytlık beyni, önündeki dört hamleyi hesaba alabiliyor. Bu hesapta taşların değeri, oyun masasındaki güçlü alanlar ve zaferin ya da yenilginin hızı gibi faktörler ele alınıyor. Tüm bunların ardından beyin, dış bir fonksiyonu ekranı güncellemek için çalıştırıyor. Bu fonksiyon da ardından hareketi yapacak görüntü kodunu çalıştırıyor. Oyunun beyin kodlarına da aynı sayfadan erişebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.