DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Celo, OP Stack’i Seçti!

Celo, en güçlü kahramanı OP Stack’i seçiyor! Heyecan verici maceraya katılın ve Celo’nun seçimini keşfedin. Eğlenceli ve aksiyon dolu oyun dünyasına hazır mısınız?

22.04.2024
A+
A-

Celo Blockchain’in temel geliştiricisi olan cLabs, OP Stack kullanarak Katman-2 Blockchain geliştirmeyi önerdi. Firma, sekiz aylık bir süre boyunca çeşitli ölçeklendirme teknolojilerini değerlendirdi. Bu değerlendirme aşamasının ardından Celo, geliştirme için Optimism’in OP Stack’ini seçti.

Celo, uzun araştırmalardan sonra Optimism’i seçti!

Celo’nun çekirdek geliştiricisi olan cLabs, Ethereum Katman-2 çözümünü Stack üzerine inşa etme teklifini gündeme getirdi. Bu öneri, geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan bir yönetişim oylamasıyla topluluktan onayı aldı. Bu da Celo’nun evriminde büyük bir değişikliğe işaret etti. Şu anda ekip, Katman 2’yi Optimism ekosistemi içinde OP Stack kullanarak geliştirmek için çalışıyor.

OP Stack, geliştiricilere kendi Katman-2 Blockchain’lerini başlatma imkanı sunan bir geliştirme yazılımı yığınıdır.

Seçim Süreci ve Etkileri

Seçim Süreci ve Etkileri

Bu kararı verirken Celo, Arbitrum Orbit, zkSync’in ZK Stack’i ve Polygon CDK gibi çeşitli ölçeklendirme teknolojileri ve yazılım paketlerini değerlendirdi. Celo, sekiz aylık bir değerlendirme ve test sürecinin arından OP Stack’a karar verdi. cLabs, 2024 yazında bir test-net kurma planlarına bir topluluk oylamasının ardından devam etmeyi hedefliyor.

Seçimi neler etkiledi?

Optimism, Optimism’in Superchain ekosistemine geçiş yapacak. Bu entegrasyon Celo’nun OP Mainnet, Base, Zora, Mode ve diğerlerini kapsayacak. Worldcoin adlı dijital kimlik ağı da OP Stack üzerinde bir Layer 2 ağı geliştiriyor. Optimism ekosistemindeki Blockchain’ler, optimistic rollups adı verilen bir ölçeklendirme çözümü kullanıyor. Bu teknoloji, Ethereum işlemlerini ikincil bir off-chain katmanda topluyor. Böylece, geliştiricilere daha ucuz işlem maliyetleri ve ölçeklenebilirlik sağlıyor.

cLabs, Celo’nun OP Stack tabanlı Layer 2’ye geçişinin ağın ayırt edici özelliklerini koruyarak performansını artırmak için odaklanacağını belirtti. Önerilen iyileştirmeler arasında blok süresinin 2 saniyeye düşürülmesi ve iş hacminde %50 artış yer alıyor. Celo, Ethereum Sanal Makine uyumlu bir Blockcain’dir. Bu arada, Uniswap ve Sushiswap gibi popüler Ethereum tabanlı dApp’lere ev sahipliği yapıyor.

Optimism bir kez daha zafer elde etti!

Seçim sürecinde cLabs, OP Stack, Arbitrum Orbit, zkSync’in ZK Stack veya Polygon CDK üzerinde dağıtım yapıp yapmamayı düşünüyordu. Celo, nihayetinde OP Stack’in ihtiyaçlarına uygun olduğuna karar verdi. Proje, özellikle Polygon’un Type 1 prover’ı dahil olmak üzere diğer katman-2 ekiplerinin bileşenleriyle uyumlu olabileceğini belirtiyor. Celo’nun kurucu ortağı ve Celo Vakfı’nın başkanı Rene Reinsberg, “Diğer yığınlarda öğrendiğimiz bazı şeylerin bile, tüm mimari zaman içinde inşa edilip dağıtıldıkça yardımcı olacağını düşünüyorum” dedi.

OP Stack son birkaç aydır Blockchain projeleri arasında oldukça popüler hale geldi. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Coinbase geçtiğimiz Ağustos ayında kendi katman-2 Blockchain’i Base’i oluşturmak için bu teknolojiden yararlandı. Dahası, geçen hafta Worldcoin, World Chain için yine OP Stack’ı tercih ettiğini açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.