DOLAR 32,2967
EURO 34,7113
ALTIN 2.408,54
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Çay ve Kahvenin Azı Karar, Çoğu Zarar

18.09.2020
A+
A-

Çay ve kahvenin tüketiminin fazlasının zarar olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, çay ve kahve fazla tüketilince ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına değindi. Bönce, çay kahve tüketimini kontrollü gerçekleştirmek gerektiğini  ‘Çay ve kahve tüketimini azaltmanın yolu su kullanımını artırmaktan geçer. Çay ve kahvenin ana maddesi kafeindir gün içinde çok fazla kafein tüketmek birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. O yüzden kontrollü içmelerini öneriyorum’ ifadeleriyle belirtti.

BAĞIŞIKLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Fazla kafein alındığında mineral yoğunluğunda azalma gerçekleşebileceğini söyleyen Bönce, yetersiz vitamin ve mineral alımının bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesinin mümkün olduğunu da ekledi.

Besinlerin besleyici ve faydalı özelliklerinden yararlanmak için yemek yedikten sonra 1-2 kadar beklenmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Bönce, özellikle sabah kahvaltılarında besinlerdeki demir emilimini etkilediği için çay içilmesini önermiyor. Bönce, ‘Kahvaltının sonunda, açık ve limonlu çay içilebilir. Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü olması için demire, vitamin ve minerallere çok ihtiyacımız var, depolarımızın dolu olması gerekiyor’ açıklamasını yaptı.

VÜCUT SUSUZ KALABİLİR

Günde 1-2 fincandan fazla kahve içmemek gerektiğini ekleyen Bönce, kafein tüketiminin vücudu susuz bırakabileceğini ‘Kafeinsiz kahve de tüketilebilir fakat kafeini çıkarmak için bazı kimyasal maddeler kullanıldığından bunun da çok fazla içileceği anlamına gelmiyor. Fazla kahve tüketimi vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve hiç fark etmiyor hepsinin ayrı kafein miktarı var, günde 150 miligramın altında kalırsak sorun olmaz’ cümleleriyle ifade etti.

HAMİLELER DİKKAT ETMELİ

Bu dönemde hamilelere çay ve kahve tüketmemelerini öneren Bönce, bu sıvıların düşüğe neden olabileceğini hatta hamile kalmayı düşünen kişilerde de yumurtaları olumsuz etkileyebileciğini söyledi. Ayrıca çocuklara çay ve kahve verilmesini de önermeyen beslenme uzmanı, mide rahatsızlığı olan vatandaşların  da kesinlikte çay ve kahve tüketmemeleri gerektiğini ekledi. Aşırı çay ve kahve tüketimi migren ataklarını da tetikleyebileceğini belirten Bönce, migren hastalarının da kafeinden uzak durmalarını tavsiye etti.

İLİşKİLİ HABERLER Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yemeliyiz

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yemeliyiz

Sonbaharı Güçlü Bir Bağışıklık Sistemiyle Karşılayın

Sonbaharı Güçlü Bir Bağışıklık Sistemiyle Karşılayın

Bu Çay Böbrek Taşlarını Yok Ediyor

Bu Çay Böbrek Taşlarını Yok Ediyor

Karantina Sürecinde Bağışıklığı Destekleyen Beslenme Modeli

Karantina Sürecinde Bağışıklığı Destekleyen Beslenme Modeli

İLİşKİLİ GALERİLER Hangi Bitki Çayı Neye İyi Gelir?

Hangi Bitki Çayı Neye İyi Gelir?

Türk Kahvesinin Kalp İçin Faydalı Olduğu İddiası Çürütüldü

Türk Kahvesinin Kalp İçin Faydalı Olduğu İddiası Çürütüldü

Bitki Çaylarıyla Şifa Bulun

Bitki Çaylarıyla Şifa Bulun

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.