DOLAR 32,5913
EURO 34,8085
ALTIN 2.496,76
BIST 9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Çavuşoğlu: Türk heyet hafta başında Rusya’da İdlib’i görüşecek

15.02.2020
A+
A-

Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’da bulunan bakan burada Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi.

Maas ile yaptığı görüşmede İdlib konusunun gündeme geldiğini aktaran Çavuşoğlu, ‘Şam yönetiminin İdlib’de siyasi çözüm yerine askeri çözüme inandığını ve son zamanlarda saldırganlığını artırdığını’ belirtti.

Çavuşoğlu, bu saldırıları durdurmak için Türkiye’nin, Rusya ile çaba sarf ettiğine değinerek, “Pazartesi günü bizim heyetimiz Moskova’ya gidecek, daha önce Rus heyeti Ankara’daydı. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ateşkesin tesis edilmesi için birlikte çaba sarf edilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “İngiltere ve ABD’nin verdiği desteği, başta Almanya olmak üzere, Avrupa ülkelerinden ve Avrupa Birliği’nden (AB) de daha görünür şekilde görmek istiyoruz. Eğer biz bunu durduramazsak, büyük insani trajedi olacak.” diye konuştu.

“Önemli olan ateşkesin sağlanması”

Çavuşoğlu, şu anda Türkiye sınırına yaklaşan insanlar için Almanya’nın da desteğiyle briket evler yaptıkları bilgisini paylaşarak, bunun geçici çözüm olduğuna dikkati çekti. Asıl önemli unsurun ateşkesin sağlanması olduğuna işaret eden Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Biz istiyoruz ki; Rusya ile yaptığımız ve yapacağımız görüşmelerde, diplomasi yoluyla bunu başaralım ama eğer bu mümkün olmazsa, gerekli tedbirleri de alacağımızı zaten Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) açıkladı. Çünkü rejim, sadece masum insanları hedef almıyor. Bizim sahadaki gözlem noktalarındaki askerlerimizi de hedef alıyor. Bizim buna müsamaha göstermemiz mümkün değil.”

“MİT’in Almanya’da istihbarat topladığı iddiaları, komplo teorisi ve gerçek dışı”

Bakan Çavuşoğlu, “MİT’in, Almanya’da istihbarat topladığı” iddialarına ilişkin yöneltilen soruya karşılık, Türk istihbaratının, Alman istihbaratı gibi meşru olduğunu ve Türkiye’de Alman istihbaratının akredite unsurları olduğu gibi Almanya’da da Türk istihbaratı unsurları bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin içişleri bakanlıkları ve istihbaratları arasında iyi iş birliği bulunduğuna da dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Fakat sizin söylediğiniz tamamen komplo teorisi ve gerçek dışıdır. Almanya’da PKK’yı destekleyen ve PKK lehine faaliyet gösterenler var. Aynı şekilde, Türkiye’de darbeyi yapanların sorumluları, en önde gelenleri Almanya’da yaşıyor. Sadece Amerika’da yaşamıyor. Esasen bu insanlara yönelik gizli istihbarat toplamaya gerek yok. Almanya’da faaliyetlerini çok açık şekilde kamuoyunun önünde sürdürüyorlar. Diğer taraftan, özellikle Barış Pınarı Harekatı’ndan sonra saldırıya uğrayanlar, bizim vatandaşlarımız. Neden sadece FETÖ ve PKK’lıların haklarını savunmaya kalkışıyorsunuz?”

Çavuşoğlu, birkaç gün önce Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) ait 4 camiye bomba ihbarı yapıldığını ve PKK’ya karşı duran Türklere yönelik saldırılar olduğunu hatırlatarak, “Siz ise sadece PKK ve terör örgütlerine yönelik saldırıları gündeme getiriyorsunuz ama vatandaşlarımıza yönelik bu saldırıları, İslamofobik ve teröristlerin yaptığı bu saldırıları görmezden geliyorsunuz.” diye konuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.