DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Çalışanı işsizlik korkusu sardı

22.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine tarafından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinin hazırladığı “Covid-19 Salgınının Idareli, Sosyal ve Siyasal Etkileri ve Türkiye’ye Yönelik Öneriler” başlıklı raporundan dramatik sonuçlar çıktı.

Rapora göre, özel sektörde çalışanların yüzde 51.32’si, kendi işini yapanların da yüzde 32.8’i işini kaybetme kaygısı yaşıyor. İnsanların yüzde 39.2’si ise gelecek 2 ayda aç kalma veya ihtiyaçlarını karşılayamama korkusuna kapıldı.

Üniversitenin ağırlıklı olarak kentli, eğitimli, orta ve üst orta sınıfları temsilci kesim üzerinde yaptırdığı araştırma sonuçlarına göre, corona virüsü salgını yüzünden halkın yüzde 42’si gündelik işlerimi yapamaz ayla geldi, yüzde 65’inin huzursuzluğu arttı, yüzde 53’ünün uyku kalitesi bozuldu, yüzde 31’i hayatına karşın kontrol duygusunu kaybetti, yüzde 39’u ise aralıksız takâtsizlik ve bitkinlik hissetmeye başladı.

UZAK ÇALIŞABİLİRİZ

Üniversitede ayrı alanlarda bilimsel çalışma yapan 24 akademisyenin katkılarıyla gerçekleştirilen ve editörlüğü Prof. Istek Demirbaş, Prof. Veysel Bozkurt ve Prof. Sayım Yorğun tarafından gerçekleştirilen araştırmada, salgın öncesi gerçekte çalışan nüfusun yer aldığı hanelerin (emekli, işsiz vb. hariç) takriben yüzde 72’sinde bütün, kısmi ya da dönüşümlü olarak hane dışına çıkarak çalışmaya devam edildiği tespit edildi.

Hem bu hanelerin sıradan yüzde 56’sından her gün en düşük bir bireyin hane dışına çıkış yaptığı belirlendi. Öğrenciler dahil katılımcıların yüzde 57’si işlerinin uzak çalışmaya yerinde olduğunu söylerken, yüzde 72’si online çalışmanın teşvik edilmesini istedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.