DOLAR 32,5182
EURO 34,7941
ALTIN 2.430,88
BIST 9.733,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Caddelerin kaderini salgının bitişi çizecek

26.02.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Sayime Başçı’nın haberine göre sokağa çıkma yasakları ve pandemi etkisi ile Türkiye’nin önde gelen alışveriş caddelerinden tüketici ayağını keserken, boş kalan mağazalarda ise toparlanmanın yavaş olması bekleniyor. Perakende sektörünün kalbinin attığı İstiklal, Bağdat ve Abdi İpekçi caddelerindeki yaya trafiğinde yüzde 50’ye varan oranda düşüş yaşanırken, kiralanmayı bekleyen dükkanların yarısı ise boş kaldı.

12 MARKA ÇEKİLDİ

Bir önceki yıl tüm caddeler toplamında boş olan 85 mağazanın 2020 yılında 41 tanesi kiralanırken, işlemlerin büyük bir kısmını yerli perakendeciler gerçekleştirdi. Diğer taraftan ziyaretçi sayılarındaki keskin düşüşle birlikte metrekare fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde düşüş oldu. İstanbul’un en büyük çekim merkezleri olan bu 3 caddede eski hareketliliğin salgının bitmesinin ardından yavaş yavaş yakalanabileceği belirtiliyor.

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield’ın hazırladığı rapora göre, İstiklal, Bağdat ve Nişantaşı’ndan oluşan 3 ana bölge ekonomik dalgalanmanın ve pandeminin baskısını yoğun bir şekilde hissediyor. Rapora göre, hafta içi yaya trafiği geçen yıla kıyasla İstiklal Caddesi’nde yüzde 50’den fazla azalırken, Nişantaşı bölgesinde bu düşüş yüzde 40, Bağdat Caddesi’nde ise yüzde 15 oldu.

KİRALAR %20 DÜŞTÜ

Kiralama bedellerine bakıldığında ise metrekare fiyatları Abdi İpekçi Caddesi’nde yüzde 22.7 düşüşle 85 dolar, Bağdat Caddesi’nde yüzde 20 düşüşle 95 dolar, İstiklal Caddesinde ise yüzde 19.2 oranında düşüşle 105 dolara indi.  Öte yandan 2019 yılında 165 mağazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısı geçen yıl azalarak 153’e düştü.

TOPARLANMA ZAMAN ALACAK

Ana caddelerdeki bu düşüşlerin ardından pandeminin kontrol altına alınmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Cushman & Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, her üç caddedeki kırılganlığın minimum seviyeye inerek toparlanmasının ise zaman alacağını belirtti. İstanbul alışveriş caddelerinin, uzun yıllardır şehrin köklü çekim merkezleri olduğunu anlatan Gönden, “Değişen tüketici alışkanlıkları ve sosyalleşme alanlarının önemi ile birlikte, perakende alanlarının mevcut sağlık ve güvenlik standartları ile yeniden yapılanması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.