DOLAR 32,2553
EURO 34,6209
ALTIN 2.413,13
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Buz Yeme Hastalığı Olarak Bilinen Garip Sendrom!

07.12.2021
A+
A-

Buz yeme hastalığı olarak da bilinen pagofaji, bir pika şeklidir. Pika, insanların gıda dışı ürünleri düzenli olarak  tükettiği bir yeme bozukluğudur. Pagofajili insanların tükettikleri gıda dışı madde ise buzdur. Bu yeme bozukluğuna sahip kişiler buz küpü, kar yiyip buzlu içecekler içebilmektedirler. Kimi vakalarda bir kişinin günde 30 adet buz küpü yediği görülmüştür. Ayrıntılar haberimizde!

Buna tam olarak neyin sebep olduğu belirsiz olsa da altta yatan sebebin besin eksiklikleri olabileceği düşünülüyor. Kesin nedenleri belirsiz olsa da araştırmacıların çeşitli hipotezleri bulunuyor. Olası nedenlerden biri demir eksikliği anemisidir. Yapılan bir çalışmada, araştırmacılar demir eksikliği anemisi olan 81 kişiyle yeme alışkanlıkları hakkında görüştü ve bu kişilerin %16’sında pagofajiye rastlandı. Kalsiyum eksikliği de pagofajiye veya diğer pika formlarına yol açabilir. Bununla birlikte, bu teorinin pagofajiyi açıklayıp açıklayamayacağı belirsizdir, çünkü buz çok az mikro besin içerir. Buzda kalori yoktur, ancak pagofaji dışında yeme bozukluğu olan bazı insanlar, kalori alımını artırmadan açlığı azaltmanın bir yolu olarak buz yiyebilir. Bu alışkanlığın zamanla daha kompulsif pagofajiye dönüşmesi mümkündür.

Yukarıda bahsettiğimiz vaka çalışmasında bir kadın, pagofajisinin ders verdiği oğlunun çok önemli sınavlara girmek üzereyken başladığını bildirdi. Antidepresanlar, oğlunun eğitimine ilişkin stres ve endişesi olan kadının pagofajisini iyileştirdi.

Bu bozukluk genellikle şu semptomlara yol açabilir: yorgunluk, soluk cilt, kırılgan tırnaklar, dilin şişmesi, göğüs ağrısı, onsantrasyon zorluğu, baş dönmesi, zayıflık, başağrıları, soğuk eller ve ayaklar, uyuşma, kramplar, kaygı

Durum nadir olduğundan, konuyla ilgili az sayıda çalışma bulunuyor. Pika ve pagofajinin nedenlerini belirlemek için daha fazla araştırma ihtiyaç var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.