Bursa’da Güneş Paneli Kazası: 9 Yaşındaki Kız Çocuğu Sağlığına Kavuştu
Bursa’da yaşanan güneş paneli kazasında yaralanan 9 yaşındaki kız çocuğu, hızlı bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Olayın detayları ve kız çocuğunun iyileşme süreci hakkında bilgi almak için tıklayın.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, güneş panelinin kırılması sonucu üzerine dökülen sıcak su nedeniyle vücudunda derin yanıklar oluşan 9 yaşındaki bir kız çocuğu, Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezindeki 3 aylık tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştu.
İl Sağlık Müdürlüğü, yaşanan olayı detaylı bir şekilde açıkladı. Olay, kız çocuğunun kardeşiyle birlikte evlerinin çatısında bulunan güneş panelinde oyun oynadığı sırada meydana geldi. Camın kırılması sonucu üzerine dökülen sıcak su, çocuğun vücudunda ciddi yanıklara neden oldu. İlk müdahale, Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi’nde yapıldıktan sonra, durumu ciddi olan çocuk hemen Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi. Yoğun bakımda geçirdiği 45 günün ardından, başarılı bir tedavi süreci ile sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Çocuk Yanık Sorumlusu Doç. Dr. Sabriye Dayı, bu tür kazaların önlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Güneş panellerinin oyun alanı gibi kullanılmasından kaynaklanan tehlikeler var. Bu durum yanık vakalarının artmasına neden oluyor. Gelen hastalarımız genellikle yoğun bakıma alınmakta ve bu süreç oldukça zorlu geçmektedir. Sağlıklı bir şekilde taburcu olan hastalarımız var, ancak bu tür yanıkların kalıcı izleri ve büzüşmeler gibi sonuçları da olabilmektedir.” şeklinde konuştu.
Ailelere Büyük Sorumluluk Düşüyor
Doç. Dr. Dayı, ailelere çocuk yanıkları ile ilgili olarak önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Ailelerin, çocuklarının oyun alanlarını dikkatlice tanımlamaları ve potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmaları gerektiğini vurguladı. Dayı, “Ailelerimizden, çocukların güneş panelinde kaymalarını, o çevrede oyun oynamalarını veya güneş panelinden olan suya kolaylıkla ulaşabilmelerini önlemelerini bekliyoruz. Hep birlikte, aileler, çocuklar ve biz sağlık çalışanları olarak bu tür üzücü durumların yaşanmaması için çaba sarf etmeliyiz.” dedi.
Çocuğun babası, kırsal mahalledeki evlerinde çatıda bulunan güneş panelinin üzerinden küçük çocuğun kaydığını, ancak ablasının kaydığı sırada camın kırıldığını açıkladı. Baba, “Sıcak suyla yanan kızımı hemen Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi’ne götürdük. Oradan da Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk ettiler. Yanık merkezine geldikten hemen sonra kızım solunum cihazına bağlandı ve durumu oldukça ciddiydi. Yoğun bakımda 45 gün kadar kaldı. Ardından normal serviste de 40-45 gün süresince tedavi gördü.” şeklinde bilgi verdi.
Baba Yiğit, yaşadıkları acının büyüklüğünü dile getirerek, diğer ailelerin de bu tür durumları yaşamaması için çocuklarını uyarmaları ve oyun alanlarının dışına çıkmamaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Sonuç olarak, bu tür kazaların önlenmesi için ailelerin bilinçlenmesi ve çocukların güvenli bir ortamda oynaması sağlanmalıdır. Yanık tedavisi süreci zorlu olsa da, bu tür olayların yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması büyük önem taşımaktadır.