DOLAR 35,3765
EURO 36,4642
ALTIN 3.040,90
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

Bursa Şehir Hastanesinde Aşırı Sıcakların Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bursa Şehir Hastanesi’nde aşırı sıcakların sağlık üzerindeki etkilerini keşfedin. Bu içerikte, sıcak hava koşullarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri ve bu durumdan korunma yöntemleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

09.08.2024
A+
A-

Bursa Şehir Hastanesinde Aşırı Sıcaklar ve Sağlık Uyarıları

Bursa Şehir Hastanesi’nde İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Olgun Deniz, yaz aylarında yaşanan aşırı sıcakların vücutta sıvı kaybına neden olduğunu ve bu durumun özellikle kronik hastalığı olan bireyler ile yaşlılar için ciddi sağlık sorunları doğurabileceğini vurguladı. Bu nedenle, günlük su tüketiminin en az 2,5 litre olması gerektiğini belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda, Doç. Dr. Deniz, Türkiye’nin bu yıl sıcak bir yaz dönemi geçirdiğini ve nem oranındaki artışın, özellikle 65 yaş üzerindeki bireyler ve kronik hastalığı bulunan kişiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Bu gruptaki bireylerin, güneş ışınlarının en dik olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları ve deniz gibi açık alanlarda bulunmamaları gerektiğini belirtti.

Güneşten Korunma ve Dışarıda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doç. Dr. Deniz, dışarıda bulunurken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şu şekilde açıkladı:

  • Açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir.
  • Hava delikleri olan geniş kenarlı şapkalar giyilmelidir.
  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır.
  • Yoğun fiziksel aktiviteler ve spor, sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
  • Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Sıvı Tüketimi ve Sağlık Önerileri

Aşırı sıcakların, insanların cildinde farkına varılmadan sıvı kaybına yol açtığını belirten Doç. Dr. Deniz, bu durumun özellikle yaşlı bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Açıklamalarına şöyle devam etti:

“Doktorunuz tarafından sıvı kısıtlaması yapılmadığı sürece ve susama hissiniz olmasa bile, günde en az 2,5 litre yani 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Su, sıvı alımında esas olmalı ancak su dışında çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir. Alkol, kafein ve fazla miktarda şeker içeren içecekler, vücuttan sıvı atımını artırabileceği için kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca, mide rahatsızlıklarına neden olabileceğinden çok soğuk ve buzlu içeceklerden de kaçınılmalıdır.”

Sıcak Çarpması ve Belirtileri

Hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında sıcak çarpması geldiğini belirten Deniz, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Sıcak çarpmasının belirtileri arasında yüksek ateş (41 dereceye kadar), halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabız hızında artış gibi durumların yer aldığını kaydetti.

Bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Deniz, “Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve açık tenli bireyler, sıcak çarpmasından daha fazla etkilenebilir. Bu nedenle, risk altındaki bireylerin günde en az 2 kez sıcak çarpması açısından yakın gözlem altında tutulması önemlidir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak: AA / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.