DOLAR 34,2275
EURO 37,3528
ALTIN 2.931,24
BIST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Bunları Çantanızdan Çıkarmayın!

03.03.2020
A+
A-

Korona virüs salgını ile ilgili bilim insanları aşı ve ilaç geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Korona virüs ne kadar canlı kalabiliyor? Korona virüsünden nasıl korunacağız? Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, merak edilen bu soruları yanıtladı…

Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, “Virüsler uygun koşullar yani uygun sıcaklık ve nem ortamında dışarıda 9 güne kadar canlı kalabilmektedir. 2-8 derece virüslerin hayatta kalması için gerekli sıcaklıktır. Uygun olmayan şartlarda yüksek ısı ve düşük nemde ise virüsler 2- 3 saat içerisinde ölmektedir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, ileri yaşta olan, kemoterapi almış ya da bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olan insanlar özellikle toplu taşıma kullanırken ya da kalabalık ortamlara girdiklerinde mutlaka maske kullanması gerekir” şeklinde konuşan Mumcuoğlu, “El dezenfektanlarınızı çantanızda taşıyın,” diye uyardı.

DEZENFEKTANINI ÇANTADA TAŞI

İşte Mumcuoğlu’nun korona virüsüne karşı alınabilecek önlemlerden bahsetti;

Gün içerisinde sık sık el yıkama ve el dezenfeksiyonu kullanmak en önemli korunma yöntemidir. Virüsler direkt olarak el aracılıyla bulaşmaz ama gün içinde dokunulan yerlerden ele bulaşan virüs ve mikroplar eller, ağza ve buruna götürüldüğünde kolaylıkla kişiye bulaşabilmektedir. Bu nedenle el hijyeni pek çok hastalıktan korunmada ilk sırada yer alır.

Otobüs, metrobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını, ortak alanlarda sık kullanılan ATM gibi para makinalarını kullandıktan sonra el yıkama imkânının olmadığı yerlerde ise el dezenfektanları kullanılmalıdır. Paralar yine virüslerin yayılması konusunda yüksek risk taşımaktadır. Para kullanımı sonrası mutlaka eller dezenfekte edilmelidir. El dezenfektanlarını seçerken yüzde 70 ve üzerinde alkol içermesine dikkat edilmelidir.

MASKE KULLAN

Gerek olmadıkça kalabalık ortamlara girilmemeli. Böyle ortamlara girilmesi gerektiğinde ise mutlaka maske kullanılması gerekir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, ileri yaşta olan, kemoterapi almış ya da bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir hastalığı olan insanların özellikle toplu taşıma kullanırken ya da kalabalık ortamlara girdiklerinde mutlaka maske kullanması gerekmektedir.

STRESİ AZALTIN

Bağışık sistemini güçlü tutmak, virüslerden ve mikroplardan korunmak için stresi azaltmak ve doğru yönetebilmek çok önemlidir.

Düzenli ve yeterli uyumak. Sağlıklı ve dengeli beslenmek. Probiyotik besinler bol bol tüketilmeli. Düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve bol hareket edilmeli. Bağışıklığı zayıflatan sigara ve alkol gibi etkenlerden uzak durulmalı. Günde 1,5 – 2 litre sıvı tüketilmesi gerekir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.